”Läkare generellt kan vara ovilliga att prata om sina misstag och att reflektera över dem”
– Det är inte en politisk inlaga eller en fackbok där man kan lära sig saker. Det är mer att jag är där och petar på saker som har irriterat mig, till exempel att läkare generellt är ovilliga att prata om sina misstag och att reflektera över dem.
I boken är han både självkritisk och tar upp systemfel som leder till misstag, till exempel kunskapsbrist, vårdplatsbrist och etisk stress.
Läs mer om Läkarförbundets arbetsmiljöarbete
– Om jag generaliserar har vi en kultur där vi är rädda för att tappa ansiktet inför våra kolleger. Vi borde kunna erkänna att vi har kunskapsbrist inom vissa områden och cheferna borde kunna se det. Som det är nu kan du jobba som specialist i 25 år, utan att någonsin testas på dina kunskaper, säger han.
På frågan om hans engagemang också gör att han vill engagera sig mer fackligt svarar han både och.
– I ett parallellt liv skulle jag ha engagerat mig fackligt fullt ut, men det går inte att bli bra på allt och just nu prioriterar jag mitt eget skrivande, säger Christian Unge.
”Man behöver ett förbund och en grupp som står bakom en i arbetslivet”
Att vara med i Läkarförbundet är en självklarhet för honom. Han är positiv till fackförbund och ser dem som grundstenar i samhället.
– Även om jag lever ett helt liv utan att behöva Läkarförbundet är det ändå självklart att en del av mina pengar går till dem som behöver det. Man behöver ett förbund och en grupp som står bakom en i arbetslivet.

Det andra skälet till att vara med i facket handlar om trygghet. Situationen på hans egen arbetsplats Karolinska Universitetssjukhuset är turbulent och nästan dagligen kommer nya artiklar om brister på arbetsplatsen.
– Chefskapet känns väldigt svajigt. Det finns allt från fantastiska ledare till väldigt okunniga ledare. Det behövs så lite för att man skulle kunna hamna i en konflikt på arbetsplatsen, då behövs ett fackligt stöd. Den tryggheten är superviktig för mig att känna i händelse av en tvist, även om jag hoppas att jag aldrig behöver använda mig av det
Christian Unge ser det som en viktig uppgift för ett fackförbund att just peka på brister och ojämlikheter i systemet.
– En av de bristerna är dåligt ledarskap och chefskap. Här är Läkarförbundets representant på min arbetsplats väldigt bra och fortsätter att påpeka de brister som finns. Lite som en irriterande geting som inte går att vifta bort, säger Christian.
Läkarförbundet engagerar sig i ledarskapsfrågan på olika sätt, en fråga som är avgörande för att få sjukvården att fungera.
Jag ser många unga som blir chefer över en natt. En del gör det bra medan andra gör det mindre bra. Det borde vara obligatoriskt med kurser i ledarskap och konflikthantering innan du tillåts bli chef.
Läs mer om Läkarförbundets mentorskapsprogram för chefer
Att bli chef är inte något som lockar honom själv, utan han vill fortsätta med sitt skrivande. Nästa bok kommer att handla om en amfetaminberoende läkare på ”Nobelsjukhuset” och en ambulansserie är också på gång.

– Jag blev refuserad i fem år och sen tänkte jag att nu ”ger jag ut det själv”! Nu har jag lyft mitt författarskap och skriver mycket bättre. Så här kan man säga att trägen vinner. Jag älskar böcker, både den fysiska boken och ett bra berättande. Nu vet jag vad jag vill göra resten av livet, säger Christian Unge.
Samtidigt säger han att troligen alltid kommer att fortsätta som läkare, bara inte på heltid.
– Det ger mig en sådan fysisk kick att går till jobbet och sätta på mig min ”pyjamas” och vara en i mängden som gör sin grej – det känns alltid meningsfullt!