– Vi är nästan fullbemannade, har bra rutiner och områdesfördelning. Jag känner nästan alla mina patienter och det underlättar arbetet oerhört mycket. Kontinuitet är jätteviktigt. Hos oss vet patienterna vem läkaren de ska träffa är.
”Facket ger en gemensam struktur och tillhörighet”
Sjukvården i Georgien skiljer sig en hel del från svenska förhållanden. Inte minst när det gäller kostnaderna.
– Man kan få världens bästa vård i Georgien, bara man har pengarna, vilket ofta handlar om enorma summor. I Sverige behöver inte patienterna tänka på det.
Så fort Magdana Simonia fick sin svenska läkarlegitimation blev hon medlem i Läkarförbundet.
”Primärvården ska vara första linjens sjukvård” läs mer om Läkarförbundets arbete för en primärvårdsreform
– Jag är uppvuxen med att facket bryr sig om människor, därför var det självklart för mig att bli medlem. Det är en trygghet och en fråga om solidaritet. Min farmor var ordförande i den regionala avdelningen av förbundet i Georgien så jag växte upp med det tänkandet. Facket ger en gemensam struktur och tillhörighet. Jag tycker diskrimineringsfrågor är särskilt viktiga att lyfta fram, även om jag själv inte har råkat illa ut.
Hon lyfter fram läkares goda arbetsmiljö i Sverige.
– I Georgien finns ingen reglering kring arbetsmiljön. Lönerna är betydligt sämre och ur patientens synpunkt så är möjligheten för grundliga utredningar liten.
Det var Ingmar Bergmans filmer som väckte Magdanas nyfikenhet för det svenska språket. Hon såg Bergmans filmer på tv i Georgien och förälskade sig i det vackra språket. Efter studier i svenska vid universitetet i hemstaden Tbilisi fick hon stipendium till en sommarkurs i Sverige.
– När jag berättade att jag var läkare fick jag veta att det var läkarbrist här i Sverige. Jag hade ingen aning om det. När jag väl lärt mig språket så flyttade jag hit. Det är sju år sedan nu. Så man kan säga att det var Ingmar Bergmans film Persona som gjorde att jag blev läkare i Sverige!
Hur mår vården? I Läkarförbundets filmserie lyfter vi patienternas verklighet och erfarenheter av vården i Sverige
”Möjligheten att rädda ett liv gjorde ett starkt intryck på mig”
Magdanas mamma är läkare och specialist inom invärtes medicin i Georgien. Som barn följde dottern ofta med till sjukhuset och på patientbesök.
– Möjligheten att rädda ett liv gjorde starkt intryck på mig. Jag minns ett hembesök hos en patient då jag upplevde att en läkare verkligen kan göra skillnad mellan liv och död.
Hon försöker ha så mycket kontakt med vänner och släkt som möjligt. En dag kanske hon flyttar tillbaka till sitt hemland, även om hon trivs mycket bra här.
– Att vara allmänläkare betyder att varje dag göra något meningsfullt. Jag möter människor i livets alla faser och känner att det jag gör är viktigt.
Text: Lolo Amble
Foto: Marie Birkl