Hur tycker du att hälso- och sjukvården har utvecklats under din tid som läkare?
– Rent medicinskt har utvecklingen gått oerhört snabbt. Man behandlar patienterna långt upp i åren och har möjlighet att ge äldre patienter ett förlängt och bra liv. Det är också ett annat fokus idag. Vi arbetar med vetenskap och beprövad erfarenhet men fokus har gått från beprövad erfarenhet till mer vetenskap och det är positivt.
”Under löneförhandling är det viktigt att ha ett starkt förbund bakom sig”
Hur upplever du diskussionen om vårdplatsbristen?
– Det är ett problem i hela landet. Men vi är ett litet sjukhus, det är bara vi och en kirurgklinik som har vårdplatser så vi hjälps åt. Det är ingen kamp om vårdplatser mellan klinikerna som det kan bli på större sjukhus. Vårdplatsbrist handlar idag om brist på personal. Så är det i alla fall i Västerbotten. De vårdplatser som är stängda nu beror på att man inte får ihop tillräckligt med personal.
Finns det något särskilt tillfälle då du har haft stöd av Läkarförbundet?
– Hela tiden egentligen. Under löneförhandlingar är det viktigt att ha ett starkt förbund bakom sig. Som chef har jag alltid haft en god relation med både facken och min arbetsgivare. När det gäller frågor om jourtjänstgöring till exempel, så har facket kunnat driva genom våra förslag. Som chef ser jag ett starkt fack som en bra samarbetspartner, och det är en styrka att även mina medarbetare är med i facket.
Läkare behövs som chefer: verksamhetskvaliteten ökar när läkarkårens kompetens representeras i ledning och organisation.
Finns det någon enskild fråga som du brinner särskilt för?
– Att locka fler unga läkare att ta på sig ett chefsansvar är en mycket viktig fråga. Vi chefer har ett ansvar att hjälpa fram yngre läkare. Jag har varit chef i sju år och tycker det är stora fördelar med att vara läkare som chef. Det ser jag hela tiden både nationellt och i Västerbotten. Man är inte automatiskt en bra chef för att man är läkare, men man har så många fördelar.
– Speciellt för att läkare fokuserar på den medicinska vården. När patientnyttan går före ekonomin då går sjukvårdens utvecklingen framåt.
Ser du något hinder för läkaren som också är chef?
– Nej, jag ser inget hinder, men jag kanske jobbar på ett annat sätt.
”Många säger att man inte kan jobba som läkare när man är chef men jag tycker att det går hur bra som helst”
Hur då?
– Många säger att man inte kan jobba som läkare när man är chef men jag tycker att det går hur bra som helst. Jag jobbar lika mycket kliniskt som läkare. Min före detta chef har gått tillbaka till att jobba som läkare så vi jobbar nu sida vid sida tillsammans med de andra kollegorna. Vi är en solidariskt läkargrupp som driver saker framåt tillsammans. Kan man visa att det går att fortsätta vara kliniskt verksam samtidigt som man är chef så tror jag att fler läkare kommer att känna sig lockade.