Christian Unge

Christian Unge tar en enkel espresso och slår sig ner vid bordet på Konditori Sture på Östermalm i Stockholm. Han har skrivit stora delar av sina tre deckare på olika kaféer på Södermalm, men i dag har han ett möte på sitt förlag här i närheten.

På frågan om hur han hinner kombinera jobbet som biträdande överläkare på akuten med att vara författare och forskare svarar han att det handlar om att ha en kort startsträcka.

–Jag är strukturerad och kan sätta mig ner och börja skriva direkt på den deckarmening jag avslutade igår. Sedan är läkaryrket fantastiskt om du vill göra flera saker samtidigt. Eftersom det är mycket jour på akuten jobbar jag max två veckor i månaden på sjukhuset, sedan forskar och skriver jag resten av tiden, säger han.

Det var egentligen författare på heltid eller något annat inom humaniora eller samhällsvetenskap som Christian Unge hade tänkt sig som yrkesval. Både pappa, morfar och morbror var läkare, så det tänkte han inte bli.

”Jag har en vilja att vara en del av den aktuella samhällsdebatten”

–Jag tyckte naturvetenskap var jättetråkigt. Men i slutändan är det ett bra yrke om man vill resa och se världen. Jag var nog en ganska typisk manlig läkarstudent som sökte mig till de ”fartiga” grejerna och ville bli kirurg, men sedan insåg att jag inte har tålamod till det.

I stället blev han specialist inom intermedicin och han har också hunnit med att arbeta för läkare utan gränser, både i Burundi, Kenya och Kongo. Hans avhandling i global hälsa handlar om varför människor i ett slumområde i Kenya inte tar sina bromsmediciner. Miljön från Afrika har också inspirerat till hans medicinska deckare.

–Med min avhandling ville jag göra något som kändes direkt bra för så många människor som möjligt. Jag tycker också om att få snabb feedback och det finns nog ett visst mått av fåfänga i det. Det är väl därför som jag startade podden Ronden och skriver deckare. Jag har en vilja att vara en del av den aktuella samhällsdebatten.

Förra året kom han också ut med boken ”Har jag en dålig dag kanske någon dör”, där han tar upp sådant som läkarkåren inte så gärna pratar om.

”Läkare generellt kan vara ovilliga att prata om sina misstag och att reflektera över dem”

–Det är inte en politisk inlaga eller en fackbok där man kan lära sig saker. Det är mer att jag är där och petar på saker som har irriterat mig, till exempel att läkare generellt är ovilliga att prata om sina misstag och att reflektera över dem.

I boken är han både självkritisk och tar upp systemfel som leder till misstag, till exempel kunskapsbrist, vårdplatsbrist och etisk stress.

–Om jag generaliserar har vi en kultur där vi är rädda för att tappa ansiktet inför våra kolleger. Vi borde kunna erkänna att vi har kunskapsbrist inom vissa områden och cheferna borde kunna se det. Som det är nu kan du jobba som specialist i 25 år, utan att någonsin testas på dina kunskaper, säger han.

På frågan om hans engagemang också gör att han vill engagera sig mer fackligt svarar han både och.

–I ett parallellt liv skulle jag ha engagerat mig fackligt fullt ut, men det går inte att bli bra på allt och just nu prioriterar jag mitt eget skrivande, säger Christian Unge.

”Man behöver ett förbund och en grupp som står bakom en i arbetslivet”

Att vara med i Läkarförbundet är en självklarhet för honom. Han är positiv till fackförbund och ser dem som grundstenar i samhället.

–Även om jag lever ett helt liv utan att behöva Läkarförbundet är det ändå självklart att en del av mina pengar går till dem som behöver det. Man behöver ett förbund och en grupp som står bakom en i arbetslivet.

Det andra skälet till att vara med i facket handlar om trygghet. Situationen på hans egen arbetsplats Karolinska Universitetssjukhuset är turbulent och nästan dagligen kommer nya artiklar om brister på arbetsplatsen.

–Chefskapet känns väldigt svajigt. Det finns allt från fantastiska ledare till väldigt okunniga ledare. Det behövs så lite för att man skulle kunna hamna i en konflikt på arbetsplatsen, då behövs ett fackligt stöd. Den tryggheten är superviktig för mig att känna i händelse av en tvist, även om jag hoppas att jag aldrig behöver använda mig av det

Christian Unge ser det som en viktig uppgift för ett fackförbund att just peka på brister och ojämlikheter i systemet.

–En av de bristerna är dåligt ledarskap och chefskap. Här är Läkarförbundets representant på min arbetsplats väldigt bra och fortsätter att påpeka de brister som finns. Lite som en irriterande geting som inte går att vifta bort, säger Christian Unge.

Läkarförbundet engagerar sig i ledarskapsfrågan på olika sätt, en fråga som är avgörande för att få sjukvården att fungera.

Jag ser många unga som blir chefer över en natt. En del gör det bra medan andra gör det mindre bra. Det borde vara obligatoriskt med kurser i ledarskap och konflikthantering innan du tillåts bli chef.


Läs mer om Läkarförbundets mentorskapsprogram för chefer


Att bli chef är inte något som lockar honom själv, utan han vill fortsätta med sitt skrivande. Nästa bok kommer att handla om en amfetaminberoende läkare på ”Nobelsjukhuset” och en ambulansserie är också på gång.

–Jag blev refuserad i fem år och sen tänkte jag att nu ”ger jag ut det själv”! Nu har jag lyft mitt författarskap och skriver mycket bättre. Så här kan man säga att trägen vinner. Jag älskar böcker, både den fysiska boken och ett bra berättande. Nu vet jag vad jag vill göra resten av livet, säger Christian Unge.

Samtidigt säger han att troligen alltid kommer att fortsätta som läkare, bara inte på heltid.

–Det ger mig en sådan fysisk kick att går till jobbet och sätta på mig min ”pyjamas” och vara en i mängden som gör sin grej – det känns alltid meningsfullt!

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.