fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Coronaviruset tvingade Almedalen att tänka om och digitalisera. Men viruset kan inte sätta stopp för samtalet och debatten. Covid-19 har aktualiserat ett av det svenska samhällets största utmaningar, – Hur ska sjukvården kunna möta behoven hos alla som behöver den?

Folkhälsodalen är ett två dagar långt digifysiskt möte mellan patienter, politiker, beslutsfattare och professionen inom sjukvården och Life Science. Fysiskt i lokaler på Kungsgatan 18, alla kommer att kunna delta digitalt. Deltagandet är kostnadsfritt.


Seminarium Chefsföreningen deltar i:

Läkare som chefer – en självklarhet efter pandemin?
31 augusti 14.30 – 15.00

Antalet chefer inom sjukvården ökar – samtidigt minskar andelen chefer som är läkare och vi ser även en minskning av läkare på högre strategiska chefsnivåer. Vi vet att det är viktigt för sjukvården att högre medicinsk kompetens finns bland de som leder den. Hur kan vi tillvarata erfarenheterna från pandemin – när professionen fått ökat ansvarstagande och manöverutrymme? Vad kan vi lära av andra länder som exempelvis Danmark, där läkare är en självklar del av den högsta ledningen?

Paneldeltagare:

  • Tina Crafoord, ordförande Läkarförbundets Chefsförening
  • Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm
  • Britta Wallgren, chef för Capio Sverige
  • Sara Banegas, verksamhetschef på Ekerö vårdcentral
  • Moderator: Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna

Livesänt seminarium av Sveriges läkarförbunds Chefsförening och Sjukhusläkarna. Länk till seminarium finnas här.

Du kan redan nu anmäla ditt intresse på Folkhälsodalens webbplats. Anmäl ditt intresse där och missa inga nyheter.


Hur får vi klinisk forskning att bli en del av vardagskompetensen?
1 augusti 14.15 – 14.45

Vården ska inte bara fungera och hjälpligt komma ikapp efter coronapandemin, vi måste även ta höjd för att även förbereda den svenska vården på att återta och leda utvecklingen inom life-science. Sjukvården måste aktivt bidra till samhällsutveckling och hälsa. Klinisk forskning behöver därför breddas och bedrivas på fler ställen.

Sjukvården ska vara en aktiv forskningsmiljö vilket i vardagen är viktigt för det kritiska granskandet av vårdens innehåll för att driva utvecklingen framåt. Coronapandemin är ett tydligt exempel på behovet av goda förutsättningar för forskning och innovation; nya sjukdomar kräver kunskap och vana att värdera data och bedriva forskning, vilket kan attrahera vårdpersonal med forskningskompetens.

Paneldeltagare:

  • Tina Crafoord ordförande i Läkarförbundets Chefsförening
  • Bengt von Zur-Muhlen, överläkare, docent, dubbelspecialist i medicinska njursjukdomar och invärtesmedicin, transplantationsmedicinare
  • Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten
  • Berkeley Vincent, vd Janssen
  • Moderator: Malin Parkler, ordförande LIF

Livesänt seminarium av Sveriges läkarförbunds Chefsförening och Sjukhusläkarna. Länk till seminarium finns här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem