fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Anna warg intervjuas av chefsföreningen

Hej Anna!

Vem är du?
Jag är kirurg och chef för kirurgen i Östersund.

Du går nu den verksamhetschefskurs som Chefsföreningen tagit fram just för läkare som är chefer. Varför går du kursen?
Jag är rätt så ny som chef och tilltalades av att det är en kurs just för läkare som är chefer. Det har jag saknat. Det är viktigt att hitta nätverk bland de som står inför samma dilemman och har samma syn på saker. Det märks på de diskussioner som vi haft i gruppen att det är tydligt att vi står inför samma typer av utmaningar. Sen är det en mental omställning att från att tidigare fokuserat på att bli en bättre kirurg. Nu är jag chef och nu både behöver jag och vill satsa på att bli bra på att vara chef. Chefskapet är en helt egen profession som jag vill och behöver utveckla vidare!

Vad tar du med dig från kursen såhär långt?
Jag har fått en bra blandning av inspiration och vision! Hur vill jag fortsätta som chef? Vad har jag för visioner? Det är frågor som jag fått fundera över och fått hjälp att finna svar på…
Jag har också fått väldigt konkreta verktyg till mig som jag känner att jag saknade innan. Dessutom har det överlag varit väldigt många bra och inspirerande föreläsare!

Vi i chefsföreningen driver frågan att läkare ska våga axla ansvaret som chef och ledare och också orka fortsätta som chef. Det för att vi anser att sjukvården ska ledas utifrån ett medicinskt perspektiv. Hur tänker du kring den frågan? Ska läkare vara chefer?

Jag tycker det är viktigt att det åtminstone någonstans i ledningsgruppen finns läkare. Det måste inte vara läkare som verksamhetschefer överallt men det är viktigt att vi finns i ledande roller med mandat i ledningen. Vi behövs i utvecklingen för jag tänker att läkare har en annan förståelse för sjukvården och dess utveckling. Även i möte med politiker så märker man att man behöver förstå sjukvården… vi behövs!

Ofta hör man många chefer klaga över vissa uppgifter i chefskapet… Vad är det som är roligt i chefskapet eller ledarskapet?
Ha ha…ja, det frågade mina barn också häromdagen… Jag drivs av visionen att jag ser att vi på min arbetsplats kan må bättre…och att jag sett det under så många år… Nu har jag fått mandat och förtroendet att få göra något åt det. Att inte bara sitta och klaga…

Hur kan du inspirera andra?
Jag vill ändra kulturen som ofta finns i vården från ”det är chefens jobb” till ”ta ansvar som individ och våga påverka på riktigt!”

Stort tack Anna Warg. Och stort lycka till på din fortsatta bana som chef!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem