info Just nu är det många som ringer till oss och det kan vara svårt att komma fram på telefon. Har du problem med ditt OCR-nummer? Eller saknar du din e-faktura? Här läser du mer om fakturering från Läkarförbundet.

Det är en hög tröskel för utlandsutbildade läkare att börja praktisera yrket i Sverige. Syftet med Fadderskapsprogrammet är ge utlandsutbildade läkare en bild av hur det är att arbeta som läkare i Sverige.

Fadderns roll blir att på ett informellt sätt förklara och diskutera läkarrollen i Sverige tillsammans med sin adept. Tanken är alltså att du som fadder kan vara ett bollplank och professionskollega, inte en handledare inför det kunskapsprov som utlandsutbildade läkare måste genomföra för att få legitimation (läs mer om kunskapsprovet längre ned).

”Vi på Läkarförbundets medlemsrådgivning har fått många olika typer av frågor från utlandsutbildade läkare om hur det är att vara läkare i Sverige. På grund av det väcktes idén om Fadderskapsprogrammet. De som kan ge absolut bäst råd och stöd om hur sjukvården fungerar och hur det är att vara läkare i Sverige är ju läkare som själva är verksamma här”

säger Hanna Vihavainen, som projektleder Fadderskapsprogrammet på Läkarförbundet.

Läkarförbundet söker nu kvalificerade och motiverade faddrar som vill ta chansen att utvecklas i mötet med en utlandsutbildad kollega. Fadderskapet kan beskrivas som ett ömsesidigt utbyte mellan adepten och mentorn, med adeptens möjligheter och framtid i fokus. Förutom möjligheten att tänka igenom din arbetssituation och yrkesroll har du som fadder möjlighet att verkligen hjälpa till genom att visa upp din arbetsvardag och genom att vara rådgivande mot din adept.

I Fadderskapsprogrammet får du material och utbildning i fadderskap på de gemensamma träffarna och kontinuerligt stöd av Läkarförbundet för att lyckas i din roll som fadder.

Upplägg:

  • Programmets längd: Sex månader, med start i januari 2019
  • Träffar: Tre gemensamma träffar, samt egna träffar cirka en gång i månaden
  • Antal: Varje fadder får ansvar över en till två adepter
  • Plats: Stockholm

Vi söker faddrar som:

  • Är legitimerade läkare i Sverige
  • Kan avsätta tid en gång i månaden i ett halvår för träff med sin adept
  • Bor med pendlingsavstånd till Stockholm
  • Vill göra skillnad för utlandsutbildade kollegor och i förlängningen bidra till samhället i stort

Vid frågor om Fadderskapsprogrammet – kontakta Hanna Vihavainen, telefon: 08-790 33 03

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.