fbpx

Utbildningens innehåll

Grundutbildningen till läkare motsvarar 330 högskolepoäng (5½ år) och leder fram till en läkarexamen. Målen för utbildningen regleras i högskoleförordningen – men respektive lärosäte bestämmer innehållet. Utbildningen ser därmed till viss del olik ut beroende på var i landet du studerar.

Läkarutbildningen delas upp i två delar. Den första inledande delen kallas för den prekliniska och innehåller främst grundvetenskaplig undervisning. Preklin omfattar de första fyra eller fem terminerna, beroende på vilket universitet du studera vid. Den andra avslutande delen kallas för den kliniska och innehåller främst praktisk utbildning i den kliniska verksamheten.

Antagning

Antagningen till läkarutbildningen sker centralt via Universitets- och högskolerådet, med antagning den 15 april samt den 15 oktober vid universiteten i Göteborg, Linköping, Lund/Malmö, Umeå, Uppsala och Örebro, och Karolinska Institutet i Stockholm. Söktrycket är väldigt högt och kräver höga gymnasiebetyg och/eller högskolepoäng. Vid många universitet används även alternativa antagningar där den sökande får genomgå begåvningstest och efterföljande intervju.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.