fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Läkarförbundets medlemsrådgivning får många olika typer av frågor från utlandsutbildade läkare om hur det är att vara läkare i Sverige. De som kan ge absolut bäst råd och stöd i frågor om läkarrollen är läkarna själva. Mot denna bakgrund väcktes idén om fadderprogrammet. 

Tanken med programmet är att fadder och adept under informella former kan diskutera hur det är att vara praktiserande läkare i Sverige. Fadder-adeptrelationen kan beskrivas som ett ömsesidigt utbyte mellan adept och fadder, med adeptens möjligheter och framtid i fokus. Både fadder och adept lär av varandra. Syftet är att faddern ska kunna vara ett bollplank och professionskollega, inte en handledare inför det kunskapsprov som en del utlandsutbildade läkare måste genomföra för att få legitimation. Fadderns roll är inte heller att hitta arbete till adepten. 

Läkarförbundets fadderprogram är väldigt uppskattat. Mats och Aimar var med på det allra första fadderprogrammet och du kan läsa vad de tyckte om programmet.

Vårt fadderprogram & anmälan 

Senaste omgång av fadderprogrammet startade den 23 mars 2021 i Stockholm och den 15 april 2021 i Göteborg. Vi planerar nya omgångar både i Stockholm och Göterbog med start i januari-februari 2022. Vi informerar om de nya startdatumen här på hemsidan.
Om du vill bli adpet eller fadder, kan du redan nu skicka in en anmälan via formulären nedan. Vi återkommer under hösten med de exakta startdatumen.

Vad är adeptens och fadderns roll?

Som fadder får du tillfälle att tänka igenom din arbetssituation och yrkesroll, och du har möjlighet att verkligen hjälpa till genom att visa upp din arbetsvardag och genom att vara rådgivande mot din adept. 

Som adept får du en inblick i hur det är att vara praktiserande läkare i Sverige, du får ökad kunskap om hur arbetslivet i Sverige fungerar och om svensk hälso- och sjukvård. 

Programmets upplägg

Programmets längd: Sex månader
Träffar: Tre gemensamma träffar, samt egna träffar cirka en gång i månaden. 
Antal: Varje fadder får ansvar över en till två adepter
Plats: Stockholm och Göteborg (eventuellt även Skåne under våren 2022)
Språk: Programmet ges på svenska 

Vi söker faddrar som:

  • Är legitimerade läkare i Sverige
  • Kan avsätta tid en gång i månaden i ett halvår för träff med sin adept
  • Bor med pendlingsavstånd till Stockholm eller Göteborg
  • Vill göra skillnad för utlandsutbildade kollegor och i förlängningen bidra till samhället i stort

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem