Hoppa till innehåll

Årsberättelser

Årsberättelse DLF Stockholm 2020

Inledning

Distriktsläkarföreningen i Stockholm är lokalförening till Svenska Distriktsläkarföreningen. Vi är också representerade i Stockholms läkarförening. Vi är yrkesförening för specialister i allmänmedicin verksamma i Stockholms län.

DLF Stockholm har totalt 1189 medlemmar varav 1062 yrkesverksamma medlemmar, 117 pensionärer och 10 stycken associerade medlemmar. De senare är främst ST läkare i Allmänmedicin. Vår ekonomi har alltid varit god men i synnerhet detta år då vi övergått till digitala möten och tyvärr fått ställa in en planerad resa för att besöka primärvård av olika slag i Göteborg. En närmare genomgång av vår ekonomi samt budget kommer att presenteras vid vårt årsmöte.

Styrelsen

Styrelsen har under året bestått av Ylva Sandström, ordförande, Elinor Nemlander, vice ordförande och sekreterare, Caroline Asplund, kassör, Milosz Swiergiel, hemsideansvarig, Magnus Isacsson, Suzana Turkalj Pavlakovic och Mahnoush Sommerland.

DLF Stockholm är väl representerat i Läkarförbundet och associerade föreningar.

Suzana är sedan två år andre vice ordförande i Stockholms läkarförening och ordförande i SLSOs läkarförening. Ylva sitter som ledamot i Stockholms läkarförening, Svenska Distriktsläkarföreningen och valdes i november in i Läkarförbundets förbundsstyrelse. Miloz valdes i november in i SLSOs läkarförenings styrelse, där även Caroline Asplund är ledamot.  Magnus är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin. Ylva är också redaktör för Svenska Distriktsläkarföreningens medlemstidning Distriktsläkaren.

Verksamheten

Verksamhetsåret inleddes med års- och medlemsmöte på Läkarförbundet. Som gäst hade vi Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör och förvaltningschef för hälso- och sjukvårdsförvaltningen, och Åsa Sandgren Åkerman, projektledare för primärvårdsstrategin i Region Stockholm. 

Adel Abu Hamdeh, ST-läkare i psykiatri, tilldelades ett pris för storartade insatser för allmänläkarna i Stockholm då hans granskande av Hälso- och sjukvårdsnämndens verksamhetsplan bidrog till att husläkaruppdraget fick ytterligare 55 miljoner kronor. 

Cirka 30 medlemmar var närvarande på mötet.

Mahnoush Sommerland och Milosz Swiergiel valdes på årsmötet in som nya styrelsemedlemmar.

DLF Stockholm är framförallt en förening för lobby- och påverkansarbete. Vi har under året fortsatt att jobba med opinion och att få till möten med politiker och tjänstemän i regionen för att diskutera vårdcentralernas ställning och primärvårdens villkor och framtid. Vi har haft tio styrelsemöten inkl ett heldagsexternat och på i princip varje möte har vi också bjudit in minst en gäst – oftast en tjänsteman eller en politiker från regionen. Vi har också haft flera separata möten kring det sk förfrågningsunderlaget, dvs regler och ersättningar för husläkarmottagningarna i regionen med såväl portikerna och tjänstemännen. När beslutet väl fattades deltog Suzana och Ylva i central samverkan och MBL-förhandlingen som följde, där vi motsatte oss att man från 2021 även gör rehabläkare och internmedicinare listningsbara i primärvården, inför bonus för andel listade på fast läkare men inte inför ett listningstak.

När pandemin drog igång i våras hade vi kontakt med såväl krisledningen som sjukvårdsdirektörerna. Det fanns initialt planer på att låta regionens allmänläkare bemanna fältsjukhuset i Älvsjö, vilket vi motsatte oss i ett brev till sjukvårdsdirektörerna och krisledningen. Lyckligtvis drogs detta förslag tillbaks.

Vi har som styrelse haft möten med projektledare för regionens stora Primärvårdsstrategi och några enskilda styrelseledamöter har utöver detta haft möten med tjänstemän som ansvarar för olika delområden i denna strategi. Pga pandemin har dock mycket av arbetet med strategin avstannat på förvaltningen.

Centrala frågor under året har, förutom förfrågningsunderlaget och primärvårdsstrategin, varit informationsläkarnas framtid, själva listningsförfarandet, listingstak och fast läkare. Vi har även diskuterat det nya uppdraget Första linjen psykisk ohälsa hos barn och unga.

Vi har uppdaterat den ”pamflett” där vi listar de centrala frågor vi arbetar med och vår ”poltik”. Den ligger på vår hemsida under rubriken ”Distriktsläkare om primärvården i Stockholm”.

Pandemin har delvis gjort det enklare att ”träffa” våra beslutsfattare, eftersom i princip alla möten sedan i mitten av mars skett digitalt.

Övriga engagemang:

I mars deltog Magnus i panelsamtal i Dagens Medicins Vårdarenan. Ylva och Magnus skulle deltagit i Almedalen, men pga pandemin blev denna inställd. Ylva deltog i september i Folkhälsodalen, paneldiskussioner om lärdomar från pandemin arrangerat av Forum for healthpolicy.

Både Ylva och Magnus har deltagit i mediadebatten, se nedan.

Magnus har också i egenskap av ordförande i Sfam synts i en mängd sammanhang, vilka inte alla kan omnämnas här.

Suzana är ersättare i central samverkan och har vid ett flertal tillfällen deltagit i MBL-förhandlingar, under hösten kring förfrågningsunderlaget (se ovan) och inriktningsbeslut om husläkarersättningen.

Magnus och Elinor har i december deltagit i webinarium som Nätverket för cancer ordnat och där försökt avstyra förslag kring särskilda cancercertifierade vårdcentraler.

Under året har DLF Stockholm träffat/haft digitala möten med följande tjänstemän: 

  • Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm
  • Anna Ingmanson, Avdelningschef, avdelningen för närsjukvård inom SLL 
  • Christoffer Bernskiöld, enhetschef för Allmänmedicinska enheten inom HSF
  • Åsa Sandgren Åkerman, projektledare Primärvårdsstrategin (vår -20)
  • Marie Hägerstrand, projektledare Primärvårdsstrategin (höst -20)
  • Jan-Olof Wiklund, ansvarig för förfrågningsunderlaget, SLL
  • Martin Forseth, områdeschef SLSO för södra delen av regionen, krisledningsansvarig under pandemin
  • Magnus Tyrberg, chef för informationsläkarna
  • Gerd Lärfars, chef för Läkemedelskommitten
  • Jennie Cardell, Kunskapsstyrningen
  • Tora Almkvist, , ST-studierektor SLL

Under året har DLF Stockholm träffat/haft digitala möten med följande politiker: 

  • Irene Svenonius, finanslandstingsråd
  • Anna Starbrink, sjukvårdslandstingsråd 
  • Tobias Nässén, moderaterna
  • Christine Lorne, centerpartiet
  • Ella Bohlin, kristdemokraterna
  • Susanne Nordling, Miljöpartiet
  • Thomas Eriksson, Miljöpartiet

Suzana har också via sin post i Stockholms läkarförenings presidium träffat samtliga oppositionspartier.

Samverkan med distriktsläkare i Sverige:

Det är också viktigt för oss att samverka med distriktsläkare i övriga landet. DLF Stockholm har deltagit i Svenska Distriktsläkarföreningens fullmäktige och Ylva, Mahnoush och Milosz deltog i Sv DLFs fackliga seminarium - båda evenemangen detta år digitala.

Daniel Svedin, ordförande DLF Dalarna, gästade ett av våra styrelsemöten och berättade om sina erfarenheter med anmälan till Arbetsmiljöverket 2014, som ledde till hot om vite pga bristande bemanning och arbetsmiljö. Anmälan fick politikerna att lyssna bättre och ledde till en rad konkreta åtgärder för att avlasta primärvården.

Under våren hade vi planerat en studieresa till VGR, men detta fick tyvärr ställas in pga pandemin.  Istället medverkar medverkar Christer Andersson på vårt janurimöte på distans från Bergsjöns vårdcentral i Göteborg, en av de vårdcentraler vi hade planerat att besöka under vår studieresa.

Medlemsmöten och intern kommunikation

Föreningen har under året haft ett medlemsmöte (årsmötet).

Diskussion pågår ständigt i föreningens facebookgrupp.

Milosz Swiergiel har gått utbildning på Läkarförbundet och sköter nu vår hemsida, som uppdateras kontinuerligt.

Vi har skrivit 3-4 medlemsbrev med information om vårt arbete och vad som är på gång. 

Media

Vi har fortsatt att vara aktiva i media, både i debatt och i intervjuform. Ylva och Magnus finns också på Twitter och har där utökat sina följare högst avsevärt under året, där Magnus nu har 1445 följare och Ylva 2039 (dec 2020). Årets största mediala uppmärksamhet genererade en tweet om hur nätläkarbolagen Kry ”ful-listade” patienter, ett fenomenen som vi uppmärksammats på av några medlemmar som hört av sig via mail. Tweeten blev oerhört delad och i princip samtliga medier hörde av sig och skrev artiklar om ämnet. Uppmärksamheten resulterade i att regionen såg över sina regler för ersättningar till digifysiska vårdcentraler och också gjorde om regler för hur information kring listning får se ut. Kry tvingades tex göra om informationen i sin app. Region Skåne (!) ändrade också sina listningsregler efter uppmärksamheten, dock inte Region Stockholm.

 Ett litet axplock av DLF Stockholms opinionsarbete som det sett ut i debatt- och nyhetsartiklar under året:

Sänkta krav på skyddsutrustning saknar vetenskaplig grund, DN Debatt: https://www.dn.se/debatt/sankta-krav-pa-skyddsutrustning-saknar-vetenskaplig-grund/?fbclid=IwAR3G1RAPEXjEHGFWbUiZ_MtyPwxr8YxhjwGvM81YgBgo9SIMlyL1_aplNow

Distriktsläkarföreningen: Sluta skissa på nya detaljregleringar. Debatt Alltinget. https://www.altinget.se/vard/artikel/distriktslakarforeningen-sluta-skissa-paa-nya-detaljregleringar?fbclid=IwAR1YLhZwV16B_J35HECjYXWB_OjU5ATaUhg2zHk9otVsQoClZdY9OFtZ2jo

Husläkarjourer försvinner när Stockholm satsar på närakuter, nyhetsartikel i Läkartidningen. https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/09/huslakarjourer-forsvinner-i-stockholm/?fbclid=IwAR0LD19IZC1iAgBVydCERDJuyW_AYeVOi1Je7Q8dDjRyAAjRRecv4suDA24

Studio Ett: Läkare kritiska till hur Kry listar patienter. Ylva Sandström debatterar med Johan Flodin från Kry. https://sverigesradio.se/artikel/7567908

Kollaps hotar när de friskaste går till Kry, debatt SvD: https://www.svd.se/kollaps-hotar-nar-de-friskaste-gar-till-kry?fbclid=IwAR3LnVlD6ghK9p-zsh4A-2rJAcVjHIo0PxuA16DSzbrHTVFeNOMbu-svrmE

Ska vårdgivare enbart kunna lista de friskaste patienterna? Debatt i Dagens samhälle. https://www.dagenssamhalle.se/debatt/ska-vardgivare-enbart-kunna-lista-de-friskaste-patienterna-33960

Nätläkarna kan få mer pengar. Nyhetsartikel i SvD: https://www.svd.se/nya-regler-kan-ge-natlakarna-mer-pengar?fbclid=IwAR09djGMFYYegTiwFSAeR1znfbucQDpqD8p9WusICAKbw5jfy5aRkZjy-jo

DLF-ordförande i Stockholm kräver att ett nytt ersättningssystem införs. Läkartidnigen pod: https://lakartidningen.se/aktuellt/podd/2020/10/dlf-ordforande-i-stockholm-kraver-att-ett-nytt-ersattningssystem-infors/?fbclid=IwAR30i1xVkTjU6nem1soJF2pDlGf-WK2Z7lfcYhXCSQxKnmeAtiC4VmFWkoo

TV 4: Nätläkarna tar fler patienter för att få mer betlat. Magnus Isacsson medverkar:

https://www.tv4.se/klipp/va/13296269/natlakarna-tar-fler-patieneter-for-att-fa-mer-betalt

Stockholmsvården har blivit en kafkavärld, insändare i Dagens nyheter: 

https://www.dn.se/insandare/stockholmsvarden-har-blivit-en-kafkavarld

Stockholm december 2020,

Ylva Sandström

Ordförande


Årsberättelse DLF Stockholm 2019

Distriktsläkarföreningen i Stockholm är lokalförening till Svenska Distriktsläkarföreningen. Vi är också representerade i Stockholms läkarförening. Vi är yrkesförening för specialister i allmänmedicin verksamma i Stockholms län. Medlemsantalet har ökat något jämfört med förra året (1028 medlemmar jan -19). Den första januari 2020 hade föreningen 1153 medlemmar. Ekonomin är god.

Styrelsen:
Styrelsen har under året bestått av Ylva Sandström, ordförande, Elinor Nemlander, vice ordförande, Ann Grehan, sekreterare, Magnus Isacsson, kassör, Suzana Turkalj Pavlakovic och Thomas Westin. Från och med april har Caroline Asplund adjungerats till styrelsen.

DLF Stockholm är väl representerat i Läkarförbundet och associerade föreningar.
Suzana är sedan ungefär ett år andre vice ordförande i Stockholms läkarförening och ordförande i SLSOs läkarförening. På Svenska Distriktsläkarförenignens  fullmäktige i april valdes Ylva och Thomas till styrelsen och Magnus fick priset ”Årets allmänläkarvän”.
Magnus valdes under våren också till ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (Sfam) och hamnade också på Dagens Medicins maktlista över sjukvårdens 100 mäktigaste.
Ylva är sedan 1 januari 2019 redaktör för Svenska Distriktsläkarföreningens medlemstidning Distriktsläkaren.

Verksamhet:
Verksamhetsåret inleddes med års- och medlemsmöte på Läkarförbundet. Som gäst hade vi Åke Åkesson från Borgholm, och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink. Magnus modererade ett samtal om Borgholmsmodellen. Den som inte kunde vara med kunde se  fördrag och samtal via vår facebooksida via Anns live-sändning. Cirka 30 medlemmar var fysiskt närvarande på mötet.

DLF Stockholm är framförallt en förening för lobbyarbete. Vi har under året fortsatt att jobba med att få till möten med politiker och tjänstemän i regionen för att diskutera vårdcentralernas ställning och primärvårdens villkor och framtid. Vi har haft sex styrelsemöten och på i princip varje möte har vi också bjudit in en gäst – oftast en tjänsteman eller en politiker från regionen. Vi har också haft separata möten kring det sk förfrågningsunderlaget, dvs regler och ersättningar för husläkarmottagningarna i regionen. Vi har också deltagit i dialogmöten kring regionens stora projekt med att ta fram en Primärvårdsstrategi. Vi har också träffat projektledarna direkt för att framföra synpunkter.

Övriga engagemang:
Ylva, Elinor och Caroline deltog i Primärvårdsdagen som anordnades av Dagens Medicin i mars.

14 maj deltog Ylva i SKLs konferens om Nära vård och prioriteringar. Ylva och Suzana deltog i juni i Järvaveckan tillsammans med Stockholms läkarförening och där anordnat ett seminarium om primärvården.

Ylva har i våras haft möte med chefsekonomen på Svenskt näringsliv, för att berätta om primärvården och problematisera kring nätläkare.

I juni hade styrelsen externat med inbjudna gäster, där vi bland annat träffade vår nye sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, centerpartiets sjukvårdspolitiker Christine Lorne och socialdemokraternas Talla Alkurdi.

I juni skrev också Ylva och Magnus tillsammans med SvDLFs ordförande Marina Tuutma ett öppet brev till Sveriges kommuners och landstings sjukvårdsdelegation ang nätläkarersättningen. Brevet fick stor spridning i medierna. Efter brevet beslutade politikerna i sjukvårdsdelegationen att ytterligare sänka ersättningarna, om än inte så mycket som vi önskat. https://slf.se/dlf/app/uploads/2019/06/natlakarmatematik.pdf

Ylva, Magnus och Caroline har deltagit i Almedalen. Magnus deltog främst för Sfams räkning, och Ylva delvis för tidningen Distriktsläkaren, men det fanns också gott om möjligheter att träffa våra lokala Stockholms-politiker. Bland annat träffade Magnus Anna Starbrink, och Ylva mötte Daniel Forslund. Ylva och Caroline träffade gemensamt Ella Bohlin. Ylva representerade också DLF Stockholm i ett seminarium anordnat av Dagens medicin om nätläkare. Både Ylva och Magnus deltog i Dagens Medicins ”vårdmaktmingel”. I egenskap av Sfams ordförande deltog Magnus dessutom i ett flertal seminarier.

I oktober deltog Ylva, Thomas, Magnus (Sfam-mandat), Ann och Elinor i DLFs höstmöte i Steningevik, där Thomas berättade om hur han drivit ”gyn-uppropet” och Ylva höll ett föredrag med skrivtips för debattartiklar.
Vi har fungerat som inofficiell referensgrupp till den studie som gjorts på Centrum för arbets- och miljömedicin om allmänläkares arbetsmiljö. När studien presenterades i höstas var Ylva också inbjuden för att kommentera resultaten.
Då det funnits stort missnöjde bland ST-läkare i allmänmedicin kring de kurser som anordnas och de kurser man inte längre får gå, har vi haft kontakter med APC och studierektorerna, och också ett gemensamt möte med primärvårdsrepresentanter från Sylf.

Via Stockholms läkarförening har Magnus och Suzana deltagit på Läkarförbundets fullmäktige. Thomas och Caroline deltog som representant för Svenska Distriktsläkarföreningen. Caroline fick Läkarförbundets Hedersomnämnande.

Magnus har deltagit i arbetet med  ”Sjukvårdsuppropet”, en facebook-grupp som skapats efter de stora varslen på Stockholms sjukhus.

Vi har fortsatt haft livlig intern diskussionen via vår Facebook-grupp och vi har skrivit två medlemsbrev. Vi har varit aktiva i Sociala medier, både på Twitter och Facebook.

Vi har läst utredningen ”Digifysiskt vårdval” och delgivit både SvDLF och Stockholms läkarförening våra synpunkter som underlag för Läkarförbundets respektive SvDLFs remisssvar.

Ylva har tillsammans med Andrea Asplund från SLSOs läkarförening under det senaste året besökt ST-forumSO, NO och NV för att berätta om Läkarförbundet och vad vi gör i DLF Stockholm.

Studiebesök:
I december besökte DLF Stockholm två vårdcentraler i Norrtälje, en privat och en offentlig under TioHundra.
I december besökte Ylva och Magnus nätläkarföretaget Doktor24.
Ylva och Thomas deltog i Svenska Distriktsläkaröfreningens studieresa till Skottland i september.
Centerpartiets Christine Lorne har auskulterat med Ylva på Boo vårdcentral.

Under året har DLF Stockholm träffat följande beslutsfattare:
·       Anna Ingmanson, Avdelningschef, avdelningen för närsjukvård inom SLL
·      Christoffer Bernskiöld, enhetschef för Allmänmedicinska enheten inom HSF.
·      Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm.
·      Jan-Olof Wiklund, ansvarig för förfrågningsunderlaget, SLL
·      Jennie Cardell, redaktör på VISS, ansvarig för Kunskapsstyrning SLL
·      Daniel Forslund (L).
·      Talla Alkurdi  (S), Oppositionslandstingsråd
·      Irene Svenonius (M), Finanslandstingsråd
·      Tobias Nässén (M), Vård- och valfrihetslandstingsråd
·      Anna Starbrink (L), Hälso- och Sjukvårdslandstingsråd
·      Susanne Nordling (mp)
·      Christine Lorne (C)
·      Bettina Kashefi, chefsekonom Svenskt näringsliv
·      Ella Bohlin, kristdemokraterna SLL
·      Aida Hadzialic (s), finansregionråd i oppostion
·      Åsa Sandgren Åkerman, projektledare Primärvårdsstrategin (höst -19)
·      Zaklina Milenkovski, projektledare Primärvårdsstrategin (vår -19)

Media

Vi har deltagit aktivt i den sjukvårdspolitiska debatten, på nätet och i traditionella media. Ylva har 807 följare på twitter, Magnus 535, Thomas 340. Bland följarna finns ministrar, utredare, media och debattörer. Gruppen ”Distriktsläkarföreningen i Stockholm” på facebook har 433 ”medlemmar”.

DLF Stockholms har synts i bl.a följande intervjuer och debattinlägg:

Sanningen bakom listningstaket är inte imponerande, Dagens medicin 7 mars

Kritik mot listningstak i Primärvården. ”Slag i luften”, Radio Stockholm 15 mars

Gör inte om britternas miss vad gäller nätläkarersättning, Dagens samhälle 24 maj

Nätläkarbolaget Kry kan tvingas ändra sin verksamhet, Radio Stockholm 14 juni

Flera varnar när besöken hos nätläkare ökar explosionsartat, Expressen 19 juli

Orimligt med 157 mil till nära vård, Dagens medicin 15 oktober

Satsningen på Primärvården är en bluff. Dagens nyheter 15 november

En dag på Vårby Vårdcentral: Hur ska vi klara mer? Dagens nyheter 28 november

”Vårdcentraler får mindre pengar trots löften”. Svenska dagbladet 13 december 2019

Slutreplik: ”Starbrink trixar med budgetposter”. Svenska dagbladet 16 december

Magnus Isacson har skrivit flera debattartiklar under eget namn, och sedan maj som ordförande i Sfam, nedan ett urval:
Så vill vi läkare reformera den svenska primärvården, Dagens nyheter 23 februari

Nätläkarna slukar resurser på fel sätt, Svenska Dagbladet 12 mars

Satsa på god bemanning, inte luddig vårdgarati, Svenska Dagbladet 29 april

Låt inte hälsohetsen ersätta sunt förnuft, Aftonbladet 29 augusti

Vågar du satsa på fast läkare, Lena Hallengren? Svenska Dagbladet 24 november


Årsberättelse DLF Stockholm 2018

Distriktsläkarföreningen i Stockholm är lokalförening till Svenska Distriktsläkarföreningen. Vi är också representerade i Stockholms läkarförening. Vi är yrkesförening för specialister i allmänmedicin verksamma i Stockholms län. Medlemsantalet är stabilt. 7 januari hade föreningen 1028 medlemmar.

Styrelsen har under året bestått av Ylva Sandström, ordförande, Ann Grehan, sekreterare och Suzana Turkalj Pavlakovic, kassör. Från och med april har Magnus Isacson adjungerats till styrelsen och från december också Thomas Westin.

Vi har fortsatt jobba med att få till möten med politiker och tjänstemän för att bla diskutera arbetsmiljö, fortbildning, ST-läkarnas kurser, förfrågningsunderlag mm. I maj anordnade vi tillsammans med Sfam en debatt mellan finanslandstingsrådet Irene Svenonius och oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg i Klubbvåningen på Läkarförbundet.

Vi har under året haft särskilt fokus på IT-frågor, och har haft en arbetsgrupp som jobbat särskilt med detta. Under året har vi bl.a. besökt Kry och vi har debatterat IT-frågor i pressen, se nedan. Ylva och Helena Dreber (som deltagit i IT-arbetsgruppen) deltog också i Almedalen, där IT-frågorna diskuterades mycket intensivt. Vi har även träffat företrädare från SLSO för att diskutera appen Alltid Öppet, samt webtider och utökade öppettider på de landstingsdrivna vårdcentralerna – ett förslag som drogs tillbaks efter vårt möte med Eva Pilsäter Faxner och inte minst Magnus arbete med en protestlista. Vi har via DLF centralt respektive Stockholms läkarförening deltagit i att skriva svar på remisserna ”God och Nära vård”, samt ”Styrning och vårdkonsumtion ur ett jämlikhetsperspektiv”. Vi har deltagit Distriktsläkarföreningens årliga ordförandekonferens samt Fullmäktige, och Ylva och Magnus i DLFs fackliga höstseminarium. Via Stockholms läkarförening har Ylva och Suzana deltagit på Läkarförbundets fullmäktige. Ann Grehan har deltagit i seminariet ”Fem gröna öar”. Suzana och Magnus har deltagit i hearing anordnad som en del i Göran Stiernstedts utredning. Ylva tog emot en delegation allmänläkare från Frogner Helsesenter i Oslo, en av de vårdcentraler DLF besökte förra året. Vi har fortsatt haft livlig intern diskussionen via vår Facebook-grupp och vi har skrivit två medlemsbrev.

Under året har DLF Stockholm träffat följande beslutsfattare:

·       Anna Ingmanson, Avdelningschef, avdelningen för närsjukvård inom SLL

·      Christoffer Bernskiöld, enhetschef för Allmänmedicinska enheten inom HSF.

·      Helena Schildt-Tossman, studierektor för ST-läkare i primärvård.

·      Eva Faxner Pilsäter, SLSO

·      Ewy Hammarstedt, processledare ”Alltid öppet” på SLSO

·      Jennie Cardell, redaktör på VISS

·      Daniel Forslund (L), Innovationslandstingsråd.

·      Erika Ullberg  (S), Oppositionslandstingsråd

·      Viktor Harju (s), pressekreterare hos sjukvårdsministern, andre vice ordf landstingsstyrelsens innovationsberedning

·      Irene Svenonius (M), Finanslandstingsråd

·      Tobias Nässén (M), Vård- och valfrihetslandstingsråd

·      Anna Starbrink (L), Hälso- och Sjukvårdslandstingsråd

·      Tomas Eriksson (mp) Miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd

·      Susanne Nordling (mp)

·      Gustav Hemming, centerpartiet, landstingsråd

·      Helene de Jounge Eurenius, ordf sjukgymnasterna

·      Jonas Ekström, riksdagskandiat för centeterpartiet, överläkare internmedicin i Sala.

·      Christine Lorne, SLL, centerpartiet

Debattartiklar

Vi har deltagit aktivt i den sjukvårdspolitiska debatten.

Magnus Isacson har skrivit flera debattartiklar under eget namn, och också varit en av initiativtagarna till det uppmärksammade Allmänläkaruppropet. https://www.dn.se/debatt/andra-ej-i-klara-satsa-pa-primarvarden-annars-riskerar-den-att-kollapsa/

Därutöver har DLF Stockholms synts i bl.a följande debattinlägg:

10 mars skrev Ylva tillsammans med Daniel Forslund i SvD: https://www.svd.se/dags-att-grava-ned-stridsyxan-om-digitalisering

Dagens Samhälle 8 juni: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/harresande-kritik-fran-min-doktor-mot-vanliga-lakare-22535

12 september Dagens Nyheter åsikt: https://www.dn.se/asikt/nu-maste-politikerna-granska-natlakarbolagen/

Dagens samhälle 17 oktober: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/natlakarna-urholkar-den-svenska-primarvarden-24363

19 oktober Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/lakarna-slits-ut-i-stockholms-primarvard?fbclid=IwAR2li2ub_HGrCP83yF30Vg78jOBtLSq2iLkQO33SxA3SfPmbW6M0k1dpUG8

Dagens medicin 14 november: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/11/14/diagnoskoder-sprutar–ur-oronen-pa-mig/

Dagens samhälle 2 jan 2019: https://www.dagenssamhalle.se/debatt/nu-gors-nodlosningen-till-lag-i-primarvarden-25512


Årsberättelse DLF Stockholm 2017

Till styrelsen valdes Zaklina Milenkovski som ordförande, Marie-Louise Butler till vice ordförande, Ylva Kristoferson Sandström till sekreterare samt Eva Collin till kassör. Ann Grehan adjungerades under våren.

DLF Stockholm är yrkesförening för specialister i allmänmedicin, och är representerade i Stockholms läkarförening. Medlemsantalet december 2017 var 1027 jmf 1030 december 2016.

Vi har fortsatt jobba med att få till möten med politiker och tjänstemän för att bla diskutera arbetsmiljö, fortbildning, ST-läkarnas situation, förfrågningsunderlag osv. Vi har försökt ”dela upp” ffa politikerna oss emellan för att bygga upp förtroende och en viss kontinuitet för att få så mycket utbyte som möjligt.

Under året har DLF Stockholm träffat följande tjänstemän:

· Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör för SLL för att diskutera ekonomi, arbetsmiljö och ST läkare.
· Anna Ingmanson, Avdelningschef, avdelningen för närsjukvård inom SLL för att diskutera villkoren för husläkarmottagningar.
· Peter Lundqvist, numera fd enhetschef Allmänmedicinska enheten, närsjukvårdsavdelningen inom Hälso- och sjukvårdens förvaltning.
· Georg Engel, läkare och enhetschef på It- och e-hälsa-avdelningen på SLL.
· Christoffer Bernskiöld, nytillsatt enhetschef för Allmänmedicinska enheten inom HSF.
· Anna Nergårdh, regeringens utredare för en ny primärvård
· Helena Schildt-Tossman, enhetschef APC, ansvarar för AT- och ST-läk.
· Mats Ek, läkare, på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen med ansvarar för bl.a fördelning och tillsättning av ST-läkare.

Vi har även träffat en del politiker:
· Daniel Forslund (L), Innovationslandstingsråd för att diskutera e-Hälsa.
· Dag Larsson (S), Oppositionslandstingsråd
· Irene Svenonius (M), Finanslandstingsråd
· Marie Ljungberg Schött (M), Sjukvårdslandstingsråd
· Anna Starbrink (L), Hälso- och Sjukvårdslandstingsråd

Vidare har följande varit på studiebesök och träffat patienter på våra vårdcentraler:
· Anna Starbrink (L)
· Marie Ljungberg Schött
· Anna Ingmanson
· Christoffer Bernskiöld

Vi drog ihop ett ”4-klövermöte”; PIST, SLSO, SFAM Stockholm samt DLF Stockholm, i gemensamt möte med Anna Ingmanson. Ylva har föredömlig och mkt aktivt skött vår Facebook-sida. Deltagande vid Stockholms läkarförenings möten, vår- och höstinternat.

Deltagande på centrala DLF:s fullmäktige, fackliga seminarium samt ordförandekonferensen. Vi har varit på studiebesök på en av pilotvårdcentralerna för det nya förfrågningsunderlaget inom ramen för projektet Kron-Innovation. Närvarade vid PIST ’s årsmöte. Vi var på studiebesök i Norge, separat redogörelse följer. Diskussion med reportrar på Nacka-Värmdö Posten resulterade i artikel om primärvården i Stockholm.

 


 

Årsberättelse DLF Stockholm 2016

Till styrelsen valdes Zaklina Milenkovski som ordförande. Marie-Louise Butler till vice ordförande. Ylva Kristoferson Sandström till sekreterare samt Pontus Järlund till kassör och Eva Collin styrelseledamot.

Beslut togs att styrelseledamöter kan äska ersättning för lönebortfall, för de av styrelsen i förväg bestämda möten dagtid. Summan för detta redovisas i årsrapporten av kassör.

Vårmiddag med Stockholms läkarförenings presidium för att stärka samarbetet.

Deltagande med full representation på centrala DLF´s årsmöte.

Milenkovski och Butler har representerat DLF Stockholm i Stockholms Läkarförening (SLf), och förstnämnda deltog vid internatet i Alicante för SLf.

Sandström Kristoffersson deltog med arbetet i Sverigeronden, läkarförbundets arbetsmiljöenkät ur Stockholmperspektivoch deltog med Milenkovski vid föredragandet.

Externat i maj i Vaxholm, hos Milenkovski.

Göran Stiernstedt berättade om sin utredning ”Effektiv Vård” på vårens medlemsmöte på Villagatan, ca 20 medlemmar närvarande.

Vi har prioriterat personliga möten med politiker och tjänstemän och har under året träffat;
Barbro Naroskyin hälso- och sjukvårdsdirektör SLL, Peter Lundqvist, enhetschef för allmänmedicin SLL, Jan-Olov Wiklund, hälso- sjukvårdförvaltningen, Mats Ek, öl och medicinskt sakkunnig på sistnämnda förvaltning från tjänstemannasidan. Dag Larsson (s), Anna Starbrink (l), Marie Ljungberg-Schött (m), Peter Carpelan (m), samt Ella Bolin (kd) på politikersidan.

Internat i oktober då vi hade möte med Olof Norin, läkare, jobbar för SKL med ”Flippen i Primärvården”—> stödja en utveckling i att vården utgår från invånarens behov.

Vi träffade Jan-Olov Wiklund igen samt Ingrid Lekander och diskuterade ”Kroninnovation”.

Kristoffersson Sandström har skrivit en pamflett i vilken vi redogör för våra ståndpunkter, och denna delas bl.a ut vid våra möten.

Sandström Kristoffersson samt Järlund deltog i DLF´s fackliga seminarium.

Milenkovski närvarande vid ”Medie-utbildningsdag” via Slf.

Anna Starbrink (l) inplanerad följa med Milenkovski på Täby Husläkarjour en kväll i januari, och med Butler en förmiddag på Täby CentrumDoktorn i början av februari.

Vi har fortsatt jobba med vår Facebook-sida, för att nå ut till medlemmar, men även andra berörda intressenter.

Sandström Kristoffersson och Milenkovski kommunicerat med lokalposten för Värmdö Nacka inför artikel om primärvården i området.

Vid inbjudan till årsmötet framkom att vi saknar ca 180 medlemmars aktiva mail-adresser, och detta är en fråga vi får jobba med framöver.

 


 

Årsberättelse för Stockholmskretsen av Svenska Distriktsläkarföreningen för verksamhetsåret 2015

Styrelse

Vid föreningens årsmöte den 3 februari, 2015, rekommenderade Valberedningen omval av Zaklina Milenkovski, Lisa Hammarberg, Per Wennerholm, Marie-Louise Butler, Christian Rauer och Magnus Sterner. Valberedningen presenterade Gordana Cancar och Ylva Kristofersson Sandström för nyval. Årsmötet väljer ovanstående till styrelseledamöter. Av dessa valdes Magnus Sterner till ordförande.

På det första styrelsemötet valdes Zaklina Milenkovski till vice ordförande, Lisa Hammarberg till sekreterare, Per Wennerholm till kassör och Marie-Louise Butler till hemsideredaktris. Lisa Hammarberg har varit mammaledig, varpå Marie-Louise Butler övertog sekretariatet. Per Wennerberg avgick i samband med hustruns tvillingfödsel, varefter Christian Rauer har varit kassör.

Styrelsemöten

DLF Stockholm har haft åtta protokollförda möten, varav ett externat hemma hos Zaklina Milenkovski på våren respektive ett internat utanför Stockholm under hösten.

Arbetsmiljö

Stockholms läns landsting förefaller ha en förödande övertro på elektroniska och teknokratiska lösningar, vilka lär förändra eller förstöra förutsättningarna för både läkekonsten och den professionella, mänskliga kontakten mellan patient och distriktsläkare.

Styrelsens svar är att fortsätta kontakta politiker, tjänstemän och (lokala) massmedia, i syfte att förmedla distriktsläkarens vardag och allmänhetens behov. Det övergripande målet för DLF Stockholm är Distriktsläkarens fortsatta överlevnad, genom att vara likt en opinionskapande yrkesförening för distriktsläkare. Det är dock endast skattebetalande medborgare i Stockholms län som kan kräva förändring.

SFAM Stockholm

DLF Stockholm och SFAM Stockholm arrangerade ett gemensamt politikermötet i februari i Läkarsällskapets lokaler. Uppskattningsvis 70 procent av närvarande var medlemmar i DLF respektive 30 procent i SFAM. DLF Stockholm betalade 20470 kr för kvällen vilket utgjorde 70 procent av kostnaden. Mötet präglades av inlägg från representanter från och för SFAM inklusive en betoning av fortbildning och forskning.

DLF Stockholm konstaterade på efterföljande styrelsemöte att SFAM och DLF förefaller komplementära i sina uppdrag från och för sina respektive medlemmar, varför styrelsen beslutade att bordlägga samarbete med SFAM tills vidare.

page1image18376

SFAM tog kontakt under senhösten för att få tillgång till Svante Pettersson material om primärvården samt föreslog en gemensam presentation för landstingspolitiker. Ylva Kristofersson Sandström representerar DLF Stockholm i detta arbetsmiljöarbete som även kommer att ingå i Sverigeronden under våren, 2016

Medlemsmöte

På medlemsmötet den 24 november redogjorde tjänstemännen Jan-Olov Wiklund och Elisabeth Höglund (avtalshandläggare och samordnare för husläkarverksamheten) för det nya ersättningssystemet samt hänvisade till att det är politiker som bestämmer hur mycket medel som primärvården tilldelas, medan tjänstemännen blott fördelar. Den tredje anföraren var Adam Wiman som är konsult vid IVBAR, där man arbetar med databehandling och så kallad värdebaserad vård. IVBAR är med och utvecklar Kroninnovation.

Hemsidan

Hemsidan är mer att betrakta som ett slags anslagstavla, än en livligt medium. Ylva Kristofersson Sandström har dock startat ett diskussionsforum på Facebook. Styrelsen har även internkommunicerat styrelsemötesprotokoll via Dropbox.

Externa möten

Sju delegater från DLF Stockholm deltog i DLF:s fullmäktige den 17 april. DLF Stockholm röstade inte på det av DLF centralt föreslagna namnet primärläkare (istället för distriktsläkare). Caroline Asplund invaldes till DLF:s styrelse. Den 16 april deltog Magnus Sterner i Ordförandekonferensen. Referat från dessa möten har publicerats i tidningen Distriktsläkaren.

Styrelsen har haft ett möte med presidiet för Stockholms Läkarförening. Ett ökat samarbete rekommenderas och ett uppföljande möte är planerat till våren, 2016.

DLF Stockholm har deltagit i Stockholms läns landstings möten om Kroninnovation respektive närakuter, samt även träffat Eva Pilsäter-Faxner om värdebaserad vård inom Stockholms läns landsting.

Styrelseledamöter har haft uppsökande möten med flera olika partipolitiker, såsom Marie Schött-Ljungberg, och tjänstemän, såsom Maria Englund, i Landstingshuset samt bjudit in politiker, såsom Anna Starbrink, respektive tjänstemän, såsom Peter Lundqvist, som ansvarar för primärvården till möten i samband med ordinarie styrelsemöten.

Under internatet den 1-2 oktober inbjöds Tomas Forslund och Adam Wiman från Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen som presenterade Kroninnovation och det nya ersättningssystemet. En slutsats som drogs vid internatet är att bevaka Idérådet och Vinnova då många projekt och förändringar inom sjukvården har sitt ursprung där.

De 5-6 november hade DLF sitt fackliga seminarium där Gordona Cancar deltog. Referat från seminariet har funnits i tidningen Distriktsläkaren.

Externa kontakter

DLF Stockholm arbetar fortlöpande med kontakter med politiker och tjänstemän vid Stockholms läns landsting, så att DLF Stockholm skall betraktas som en självklar remissinstans i samband med att Stockholms läns landsting bereder nya ärenden och förändringar. Därutöver eftersträvas publicering i (lokala) massmedia.

Debattartikeln ”Landstingen måste skärpa sig som arbetsgivare” publicerades i Dagens Samhälle den 8 oktober. Dagens Medicin har besökt en av styrelseledamöternas arbetsplats för intervju och ytterligare en styrelseledamot har varit refererad i Mitt i Täby under oktober.

I ett brev den 23 september skrev DLF Stockholm till Stockholms läns landstingspolitiker inför beslutet om ett nytt ersättningssystem bland annat att: ”besöksersättningen för allmänläkare har blivit för låg och det finns en påtaglig risk att primärvården splittras av närakuter och reduceras till framförallt distriktssköterskemottagningar, där läkarinsatserna minimeras eller blir punktinsatser. En sådan aktiv nedrustning av primärvården är varken patientsäker eller kostnadseffektiv. Därutöver riskerar Stockholms län en utarmad primärvård som sedermera ger vika och ersätts av en teknokratisk, elektronisk skensjukvård. Kloka beslut år 2015 kan förhindra denna utveckling.”

Representation i andra föreningar

Magnus Sterner har representerat DLF Stockholm i Stockholms Läkarförening. Ylva Kristofersson Sandström invaldes i SLSO:s styrelse.

Ekonomien

Ekonomien är god.
Var god tag del av särskild rapport från kassören.

Majoriteten i styrelsen är anställda av privata företag som vare sig beviljar facklig tid eller alltid beviljar styrelsens ledamöter ledighet, med eller utan ersättning för lönebortfall. Flertalet styrelseledamöter har således tagit ut semester för att utföra arbetet för DLF Stockholm. En modell för ersättning av förlorad inkomst kommer att presenteras vid kommande årsmöte.

Stockholm, den 160117

Magnus Sterner

Ordförande

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare