Hoppa till innehåll
Det här gör Läkarförbundet för dig

Medlemsrådgivningen

Till medlemsrådgivningen ska du ringa om du har fackliga och juridiska frågor. Läkarförbundet företräder läkarna i avtalsförhandlingarna med arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer. Läkarförbundet tillvaratar medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen – bland annat genom att förhandla fram bra villkor.

Vi träffar kollektivavtal om ersättningar, löner och anställningsvillkor med alla arbetsgivare som anställer läkare, och vi fokuserar på att även de nya arbetsgivarna i privat sektor ska tillämpa dem. Våra lokalföreningar förhandlar om lokala avtal. Arbetsgivarna vill ha avtal som gäller för alla yrkesgrupper, men vi ser till att de innehåller regleringar som är viktiga för just läkarna, och vi arbetar hårt för jämställda löner. Ytterst kan vi använda konfliktåtgärder som övertidsblockad och strejk.

Juridisk hjälp för enskilda

För många av medlemmarna är förhandling, rådgivning och juridisk hjälp det viktigaste skälet att vara med. Läkarförbundet ger trygghet om man hamnar på kant med arbetsgivaren: vi är experter på läkarnas villkor och arbetsliv, och vid uppsägning eller arbetstvist förhandlar vi för enskilda medlemmar.

Läs mer om vad Läkarförbundet gör för dig


Det här gör Läkarförbundet för dig

Sveriges läkarförbund är ett fack- och professionsförbund för alla läkare under hela karriären. Men vad gör Läkarförbundet egentligen? Hampus tar dig med bakom kulisserna!

För alla läkare under hela karriären

I avsnitt 4 följer Hampus på Läkarförbundet, läkaren Miriam genom livet och karriären. Som medlem i Läkarförbundet kan …

Lokalt

I avsnitt 3 reser vi till Örebro och träffar Paula som är ordförande i Örebro läns läkarförening. En …

Påverkar

I avsnitt 2 träffar Hampus på Läkarförbundet, personer på Läkarförbundet som arbetar med att driva svensk hälsa och sjukvård …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar