fbpx

Arbetsbrist en term som kan användas i alla situationer när en uppsägning inte är hänförlig till den enskilde arbetstagaren personligen. I sådana situationer aktualiseras bland annat arbetsgivarens omplaceringsskyldighet i olika led samt frågor om turordning. Vi kommer att gå igenom vilka turordningsregler som gäller enligt lag och avtal. Vi kommer även ta upp formaliaregler, olika arbetsrättsliga begrepp, företrädesrätt till återanställning, uppsägningstider samt hur vi kan bestrida uppsägningar. Temadagen tar också upp trygghetsavtal (omställningsavtal) liksom de försäkringar i övrigt som kan aktualiseras i händelse av arbetsbrist.

Kursmål
Utifrån rollen som fackligt förtroendevald inom Läkarförbundet

  • Stödja och företräda individer i förhandlingar med arbetsgivaren.
  • Kännedom om process och formalia vid arbetsbrist.
  • Grundläggande kunskaper och kännedom om regelverk i lagstiftning och kollektivavtal.
  • Praktisk hantering av ärenden.

Målgrupp
Temadagen riktar sig till lokalt fackligt förtroendevalda, i första hand skyddsombud och ledamöter i lokalföreningens styrelse, lokalt anställda tjänstemän som företräder medlemmar i individärenden. Fackligt förtroendevalda som kommer i kontakt med och hanterar ämnet för temadagen och som har deltagit i förbundets bas- och fortsättningskurs.

Kursanmälan
Anmäl dig till Helena Törnkvist på e-postadress helena.tornkvist@slf.se. Det är viktigt att ange en aktiv e-postadress eftersom kursbekräftelse och all kursinformation skickas med e-post.

Resor
Resor bokas hos vår resebyrå Blomgren Travel, tel. 08-509 350 20. Ange som referens 315. Resor med egen bil som överstiger 150 km ska föranmälas. Eventuella utlägg för resor ersätts via reseräkning. Blankett kommer att finnas i kursmaterialet.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

8 av 10 läkare är redan med. När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård. Bli medlem du också!

Bli medlem idag!
Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.