fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Läkarförbundet har generell information om arbetstid här.

Det finns flera anledningar till att korrekt registrering av arbetad tid är viktig för både arbetsgivare och medarbetare.

Ersättning:

Ersättning regleras på generell nivå i det centrala kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB), Specialbestämmelser för läkare och HÖK-T. Samt i lokala kollektivavtal på region-nivå och lokala kollektivavtal på sjukhusnivå. Det kan även finnas information i det enskilda anställningsavtalet.

Allmänna bestämmelser (AB)

Specialbestämmelser för läkare

HÖK-T

Jour och beredskapsavtal för Region Stockholm

Kort varsel Karolinska (från 2007) innebär att beordrad inställelse till jour och beredskap med kortare varsel än 24 h (vardagar) och 36 h vid helgpass (från fre em) ersätts med dubbel ordinarie ersättning.

Förlängning av kort varsel avtal Region Stockholm t.om maj 2020  och förlängning av avtalet t.o.m maj 2021

Lönetillägg disputation och docentur

Tillägg för godkänd halvtidskontroll och disputation (ST läkare) finns här

Tillägg för disputation (utöver ST) finns här.

Övertid

Om arbetsgivaren vill avtala bort ekonomisk kompensation för övertid ska
arbetsgivaren tydliggöra vilka grunder överenskommelsen bygger på, dvs uppskattat behov av  övertid. Om förutsättningarna ändras bör en översyn ske av lönesättningen och övertidsrätten (AB § 20 moment 8).

Om rätten till ekonomisk kompensation för övertid är borttagen så finns ändå en möjlighet (om verksamheten tillåter) att få kompensation tid mot tid i tid enligt sid 127 i Läkaravtalsboken där det står följande ”Arbetstagare, som enligt AB § 20 träffat överenskommelse om att övertidsersättning
inte skall utges och som arbetat utöver den fastställda arbetstiden,
erhåller om så är möjligt ledighet från arbetet för motsvarande tid. (Centrala
och lokala protokollsanteckningar )”. Grunden är att övertiden finns registrerad enligt anvisningar.

Läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset uppmanar alla att registrera arbetad övertid och har skrivit en lathund för hur det går till i Heroma.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.