Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

Margareta Pham: ”Våga ta steget att läsa utomlands” 

Kunskapsutbytet och den sociala gemenskapen inom SLF Student Utland har varit avgörande för Margareta Pham som studerar till läkare i Gdansk. Det var också därför hon tog steget och blev ordförande under 2024. –Jag ville ge tillbaka lika mycket som jag hade fått ta del av, säger hon.

Margareta Pham valde läkarprogrammet på Medicinska universitetet i Gdansk för att hon ville lämna hemstaden Malmö och komma ut i världen. Samtidigt hade hon en kompis som studerat i Gdansk med positiva erfarenheter. 

–Jag kom hit och blev helt kär i medicin. Jag hade fått höra att läsa utomlands var plan B, men för mig och många andra har det varit en väg fylld av möjligheter. En stor fördel är också att universitetet har stor vana vid internationella studenter, säger hon och tillägger: 

–Samtidigt är sjukvården i Polen mer hierarkisk än i Sverige. Läkarens ord är lag och studenterna befinner sig långt ner i systemet. Det ställer höga krav på en, men har också gjort mig lösningsorienterad. 

"Jag hade fått höra att läsa utomlands var plan B, men för mig och många andra har det varit en väg fylld av möjligheter."

Polen har länge varit ett av de populäraste länderna för svenska läkarstudenter, men söktrycket minskade i samband med att den svenska utbildningen håller på att göras om från allmäntjänstgöring (AT) till bastjänstgöring (BT). Den polska läkarutbildningen ger ingen legitimation och därför har de flesta utlandsstuderande gjort sin allmäntjänstgöring i Sverige. 

–Det är väldigt svårt att få information om vad som gäller från universitetet och det var tack vare lokalföreningen av SLF Student Utland här i Gdansk som jag lärde mig allt om AT, och dessutom fick ett nätverk att diskutera saker med, säger Margareta. 

"Det är väldigt svårt att få information om vad som gäller från universitetet och det var tack vare lokalföreningen av SLF Student Utland här i Gdansk som jag lärde mig allt om AT [...]"

SLF Student Utland anordnar allt från informationskvällar till föreläsningar och pubrundor – och är ett viktigt socialt kitt! Margareta engagerade sig först i styrelsen och tog sedan rollen som ordförande under 2024. 

–Jag såg det som ett sätt att utvecklas som person och att vara en röst för utlandsstudenter. Praktikfrågor har varit viktiga, men också att göra informationen lättillgängligt och nå ut till så många som möjligt, säger Margareta.  

För att också få erfarenhet från den svenska sjukvården har Margareta åkt hem till Malmö och jobbat varje sommar under utbildningen.  

–Jag har jobbat varje sommar i Sverige och mestadels jobbat som undersköterska innan termin 9. Det har varit värdefullt att få inblickar i den svenska sjukvården och diskutera med andra medlemmar i SLF hur det skiljer sig från det polska systemet. Annars finns en risk att man hamnar lite vid sidan av när man pluggar utomlands, säger Margareta. 

Margareta hör till den sista kullen som ska göra AT i Sverige hösten 2026. I sommar planerar hon att arbeta som underläkare i Region Skåne och hoppas även kunna göra sin AT inom regionen. 

–För mig var tillgången till god handledning avgörande när jag letade efter underläkartjänst. Det är viktigt att ha någon att vända sig till, men handledning är viktigt för alla läkare eftersom yrket bygger på att man för sin kunskap vidare. 

För att underlätta för fler utlandsstuderande att göra sin AT eller BT skulle hon vilja ha tydligare riktlinjer för hur rekryteringsprocessen går till. Under hennes tid som ordförande tog SLF Student Utlands praktik- och regionansvariga själva fram en lathund för de åtta regionerna som skulle närvara på den årliga utlandskongressen. 

–Jag förstår att Läkarförbundet centralt inte kan göra allt, men mer strukturerad information och stöd för utlandsstuderande skulle göra stor skillnad. Vi möter ofta förutfattade meningar inom studentföreningen, vilket kan skapa onödiga hinder i stället för att lägga den energin på att tillsammans driva hjärtefrågorna, säger Margerata. 

Själv ångrar hon inte en sekund att hon valde att läsa till läkare utomlands. Det har gjort att hon vuxit både som människa och blivande läkare. 

–Om det är någon som funderar på att läsa utomlands är mitt råd att våga! Jag är så tacksam och glad att jag gjorde det här. Det har gett mig mod och självförtroende att bli ”utsatt” för den här hierarkin och tuffa arbetsmiljön i Polen. Nu är jag redo för att bli en bra läkare! 

Text: Carina Järvenhag

Mer om SLF Student Utland

  • Vänder sig till svenska läkarstudenter utomlands. 
  • Cirka 2 200 svenska läkarstudenter studerar på olika platser i Europa och cirka hälften är medlemmar. 
  • Vill skapa en vi en länk mellan svenska läkarstudenter i utlandet och deras framtida arbetsmarknad  i Sverige. 
  • Sprider information om allmäntjänstgöring (AT) och bastjänstgöring (BT) för utlandsstudenter. 
  • Vill göra det kättare att hitta praktikplatser i Sverige. 
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare