Mario González Estrada har gjort en lång resa från Veracruz i Mexiko till Norslunds vårdcentral i Falun, där han nu gör sin ST-tjänst som allmänläkare. Vägen dit gick via Karlskoga, där hans svensk-mexikanska fru hade familj.
– Jag var erbjuden ett jobb på Karlskoga lasarett men ”fell in love with Falun” när vi var här på besök. Alla var så välkomnande och öppnade dörrarna för mig, säger han med ett skratt.
Att Mario kom in i det svenska sjukvårdssystemet beror också på att han gått Karolinska institutets kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen.
– Jag kan bara säga goda ord om utbildningen. Den var fantastisk bra och gav mig både kunskaper och kontakter, men det var jättesvårt att komma in. Nästan lika svårt som att klara kunskapsprovet, säger han.
Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare med examen från ett land utanför EU är notoriskt svårt att få godkänt på. Snittet ligger på cirka 20 procent och provet har fått kritik från flera håll för att vara alltför långt från den kliniska verkligheten.
Det har lett till att Läkarförbundet arbetar mer intensivt med frågan, bland annat har man nu sökt pengar för preparandkurser.
– ILF stödjer den satsningen, men utmaningen är att skapa en kurs som garanterar ett bra resultat för deltagarna. Som läkare är man van vid svåra prov, men problemet är att det nästan är omöjligt att förbereda sig inför kunskapsprovet, säger Mario.
"Som läkare är man van vid svåra prov, men problemet är att det nästan är omöjligt att förbereda sig inför kunskapsprovet"
Han menar att Sverige i stället borde följa sina grannländers exempel med ett mer kliniskt fokus på provet. Han efterfrågar också bättre information om tjänster som läkarassistent, för att kunna få svensk arbetslivserfarenhet innan legitimation.
Det andra stora hindret för att komma in i det svenska sjukvårdssystemet är nämligen kontakter. Något som de flesta läkare med utländsk examen lider en skriande brist på.
– Tack vare att jag hade referenser från KI var det lättare att kontakta alla sjukhuschefer i Falun. Sedan kanske min personlighet hjälpte till när jag fick jobb. Jag är ganska öppen och har lätt för att prata, säger Mario.
För att underlätta för fler utländska läkare (inom och utom EU) att komma in i det svenska systemet vill Mario och ILF starta ett nytt mentorprogram.
– Tanken är att varje läkare ska få en kompis som de kan fråga om allt! De flesta kollegerna är jättebra om man frågar direkt, men det kan vara svårt att få en rak feedback. Svenskar har en vana att linda in saker och ting, till exempel att en ”rekommendation” betyder ”gör så här”!
Marios råd till läkare som vill stötta en utländsk kollega på jobbet är att ”våga vara rak på ett bra sätt” samt att ha viss förståelse för att man inte är helt förtrogen med det svenska systemet.
– Även om man inte vet hur man fyller i ett svenskt formulär betyder det inte att man är inkompetent som läkare. Svenska sjukvårdssystemet är väldigt strukturerat och kopplat till andra aktörer. Alla svenskar vet automatiskt hur det funkar men det gör varken läkare från tredje land eller EU, säger Mario.
Han säger lite skämtsamt att anledningen till att han blev ordförande för ILF är att han klagade så mycket på dagens långrandiga process att en facklig kollega föreslog att han skulle engagera sig i frågan.
– Min största ambition är att kunna hjälpa alla utländska kolleger individuellt, men också att ge något tillbaka till samhället. Jag har hittat mitt drömjobb och min plats i tillvaron. Det ger mig glädje och energi att kunna göra saker för andra, säger han.
Förutom att vara ordförande för ILF sitter Mario i styrelsen för Dalarnas läkarförening och han brinner för att fler utländska läkare ska gå med i facket.
"För mig personligen var det väldigt hjälpsamt att strida för min lön med hjälp av goda argument från Läkarförbundet."
– Många vet inte varför de ska vara med i facket, men det är superrelevant! Ett exempel är att de som kommer utanför EU ofta hamnar lägst i lön. För mig personligen var det väldigt hjälpsamt att strida för min lön med hjälp av goda argument från Läkarförbundet. Till sist sade arbetsgivaren, ”Mario borde ha en bättre lön”!
Text: Carina Järvenhag