fbpx

I boken Konsulterna : Kampen om Karolinska undersöker DN-journalisterna Anna Gustafsson och Lisa Röstlund haveriet med nya Karolinska sjukhuset – ett fiasko som fått konsekvenser för hela Sveriges sjukvårdssystem.

Konsulterna är berättelsen om hur ett nytt oprövat vårdkoncept – värdebaserad vård – infördes på Sveriges största universitetssjukhus, med hjälp av bolaget Boston Consulting Group. Trots enorma protester från sjukhusets anställda. Men efter en rad avslöjanden om enorma fakturabelopp och misstänkta intressekonflikter avslutade sjukhuset samarbetet med konsulterna. Karolinska tvingas nu hantera hål i budgeten, massflykt av anställda och patienter som dör i växande operationsköer.

I boken görs flera nya och häpnadsväckande avslöjanden – bland annat att uppfinnaren av värdebaserad vård, Harvardprofessor Michael Porter, drev ett konsultbolag som sålde tjänster åt Khaddafiregimen i Libyen, att det funnits nära band mellan direktören och konsultbolaget BCG då Karolinska gjordes om, att den nya organisationsmodellen i själva verket var olaglig då den stred mot grundläggande lagar för hälso- och sjukvård och att svenskt forskningsstöd gått till konsultbolag i USA.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

8 av 10 läkare är redan med. När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård. Bli medlem du också!

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.