fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

​Äntligen en nationell primärvårdsreform
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Äntligen får befolkningen ett efterlängtat besked om en primärvårdsreform. Läkarförbundet har sedan 2015 haft primärvårdsreform med fast läkare som prioriterad fråga. Vi välkomnar att regeringen lyssnat på Sveriges läkare.

Det är bra med ett nationellt grunduppdrag och ökad kontinuitet genom möjligheten att få en fast läkare och att regeringen och samarbetspartierna kommer att presentera sin primärvårdsreform.

– Förslaget om att ge primärvården ett tydligt grunduppdrag som ska regleras i Hälso- och sjukvårdslagen är mycket bra och är något som vi länge efterlyst, säger Heidi Stensmyren.

Dålig tillgänglighet och bristande kontinuitet är primärvårdens stora problem. Läkarförbundet har länge påpekat nödvändigheten av reformer som säkrar en god kontinuitet mellan patient och läkare, en kontinuitet som för många är livsviktig.

– Det är därför välkommet att regeringen och samarbetspartierna nu vill åtgärda dessa brister. Vi hoppas på skarpa förslag, säger hon.

Regeringen aviserar också att lagrådsremissen kommer att innehålla ett förslag som ger Socialstyrelsen i uppdrag att utforma ett nationellt stöd för att alla som vill ha en egen fast läkare också ska kunna få det.

– Vi räknar med att Socialstyrelsen ges ett tydligt mandat att utforma ett kraftfullt nationellt stöd som gör att större delen av befolkningen kan lista sig hos en egen vald fast läkare med ansvar för ett rimligt antal patienter. Tillräcklig reglering så att regionerna efterlever ett sådant nationellt stöd är viktigt för befolkningen och skulle innebära en reell förändring, säger Heidi Stensmyren.

Se även Läkarförbundets pressmeddelande

Läkarförbundet bevakar Januariöverenskommelsen

Läs regeringens pressmeddelande ”En mer tillgänglig primärvård”

Läs Centerpartiets pressmeddelande ”Fast läkarkontakt och en närmare vård”

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.