fbpx
​”Det är helt oacceptabelt att man får vänta så länge på vård idag”
Heidi Stensmyren, specialistläkare i anestesi och intensivvård samt förbundsordförande i Sveriges läkarförbund.

Läkarförbundet presenterar en filmserie där svenska läkare delar med sig av sina personliga berättelser.

”På politisk nivå kan man säga att man utlovar bra vård. Men i slutet av dagen är det jag som får stå på akutmottagningen och säga ’nej, jag har ingen plats till dig, du får söka någon annanstans, du är inte så sjuk att du behöver opereras eller tas om hand nu, men du skulle absolut behöva vård.’ Det kaoset som finns av och till, att vi inte har en vårdplats att lägga patienter på, att jag inte kan säga till patienterna att de kan få en tid imorgon, det innebär en etisk stress för mig.”

Möt Heidi Stensmyren, specialistläkare i anestesi och intensivvård samt förbundsordförande i Sveriges läkarförbund, och hör henne beskriva vården idag.

Det behövs en nationell primärvårdsreform

”Stabil primärvård är grunden i en välfungerande sjukvård. Vi saknar ett tydligt politiskt beslut där det garanteras att vi ska bygga ut primärvården och att befolkningen ska få tillgång till en fast läkare. Man ska kunna få lista sig på en läkare och det ska inte spela någon roll var i landet man bor, primärvården ska vara fullt utbyggd i hela landet.”

”Det som händer när vi har en brist i primärvården är att akutmottagningen blir svängdörren in i vården. Dock är våra akutmottagningar överfulla och det är inte till igenkorkade akutmottagningar som vi ska skicka våra gamla, sköra och multisjuka.”

”Nu är det dags, vi behöver en nationell primärvårdsreform, vi kan inte vänta längre.”

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.