fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Att hota forskare för deras forskningsresultat kan aldrig accepteras
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

En barnläkare och forskare i Örebro har efter att ha publicerat forskningsresultat fått så grova hot på nätet att forskaren har tvingats polisanmäla dessa. Kränkningar och dödshot finns bland kommentarerna.

– Det här gör mig förbannad. Vi måste alla värna den fria forskningen. Det är inte bara ett ansvar för forskarsamhället utan det är hela samhällets ansvar. Jag och Läkarförbundet uttrycker vårt stöd för forskaren säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Påhoppen har gjorts efter en publicering i den ansedda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Forskargruppen har visat, genom att studera registerdata, att få barn i grundskolan har drabbats av svår covid-19 under perioden mars till och med juni.

– Dessa till synes oskyldiga och positiva forskningsresultat har alltså lett till hot och andra oacceptabla reaktioner på nätet. Detta får inte fortgå och vi måste säga ifrån, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.