fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info 25/6 har medlemsrådgivningen stängt. Öppet som vanligt igen 28/6. Här hittar du vår kunskapsbank för medlemmar.

Den 3 juli avskedades en läkare, medlem och fackligt aktiv inom Läkarförbundet, vid S:t Görans sjukhus efter anklagelser från arbetsgivaren om ”grov illojalitet”. Läkaren skulle enligt sjukhuset bland annat ha hotat sin chef, vilket framförts av anonyma vittnen.

Läkarförbundet ansåg inte att arbetsgivaren kunde styrka sina påståenden om vår medlem och valde i slutet av augusti att stämma arbetsgivaren. Läkarförbundet tog strid för medlemmen och krävde att Arbetsdomstolen omgående stoppade och ogiltigförklarade avskedandet av läkaren som också är fackombud på sjukhuset. Ett stort antal kollegor till läkaren undertecknade ett protestbrev mot sjukhusets agerande.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta som hänt. Det handlar om att en kollega sedan åtta år blivit uppsagd på sittande möte utan föregående varning och korrigerande samtal – grundat på anonyma vittnen. Det handlar också om en facklig förtroendevald, och det som hänt har skapat enormt stor oro på sjukhuset, uttalade sig Charlotte Söderman, ordförande för Läkarföreningen på Capio S:t Göran i DN.

Nu backar Capio S:t Görans sjukhus och drar tillbaka avskedandet. Läkaren välkomnas tillbaka till jobbet. Hon får nu även en ny tjänst som hon ville ha redan innan avskedet. Arbetsgivaren har internt och i media meddelat att man beklagar det här och att Capio nu har fullt förtroende för vår medlem.

– Stämningen har nu återkallats då vi fått igenom det vi yrkade på. Vi är glada att bolaget visat ansvar och att vi kunde nå en lösning som känns bra för alla parter, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Läkarförbundet har från början krävt en helomvändning från arbetsgivaren och kommer aldrig acceptera liknande behandling av våra medlemmar, än mindre fackliga förtroendevalda i vår organisation. Förbundet kan nu konstatera att Capio genom att ompröva sina beslut påbörjar den resa som S:t Göran nu står inför i syfte att ta itu med de arbetsmiljöproblem som uppstått och kvarstår.

– Det är som enskild individ väldigt viktigt att ha en stark part som Läkarförbundet i ryggen när det kommer till en sådan här sak. Det är en trygghet för den som verkar som förtroendevald, att vi finns som ett stöd när det behövs, avslutar Heidi Stensmyren.

Läkarförbundet samlar över 55 000 medlemmar. Tillsammans kan vi driva svensk hälso- och sjukvård framåt och förbättra dina villkor som läkare. Bli medlem du också!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem