fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Beslut om nationella taxan

Den nationella taxan reglerar uppdrag och ersättning för privata läkare och fysioterapeuter. Regeringen har nu fattat beslut i enlighet med överenskommelse mellan SKR, Sveriges läkarförbund och Fysioterapeuterna. Ersättningen höjs med 2,3 procent 2021, med möjlighet till förlängning över 2022.  Ändringarna träder i kraft den 23 februari 2021, men ska tillämpas retroaktivt för den vård som utförts från och med den 1 januari 2021. Med anledning av pandemin förlängs också möjligheten till digitala vårdmöten inom den nationella taxan, som infördes i våras.

SKR, Sveriges läkarförbund och Fysioterapeuterna vill aktivt medverka i de förändringsarbeten som initierats på nationell nivå i samband med utredningen om en god och nära vårds huvudbetänkande avseende den nationella taxan.

Parterna har delvis olika ståndpunkter om hur systemet ska förändras men är ense om att de vårdgivare som idag verkar enligt den nationella taxan i framtiden bör ingå som en integrerad del av hälso- och sjukvårdssystemet.

− Det är välkommet att regeringen har fattat beslut i enlighet med parternas förslag om ersättningarna enligt nationella taxan. Dessutom är det ett steg framåt att parterna för samtal om hur framtiden ska se ut för de verksamheter som omfattas av överenskommelsen. Läkarförbundet kommer i dessa samtal att slå vakt om en utveckling av den nationella taxan som värnar de små privat drivna verksamheterna, vilka kännetecknas av en god kontinuitet för patienterna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Parterna kommer nu att genomföra ett gemensamt utvecklingsarbete om den nationella taxan.

Läs mer om egenföretagande som läkare här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.