fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Det innebär att arbetsgivaren kan komma att skicka hem medarbetare från arbetsplatsen i förebyggande syfte. I nuläget är vår rådgivning att en arbetstagare som blir förvisad till hemmet ska uppbära lön som vanligt. Du är förstås då skyldig att stå till arbetsgivarens förfogande genom att utföra, eller vara beredd att utföra, de arbetsuppgifter från hemmet som arbetsgivaren anvisar.

Coronaviruset, covid-19, är sedan 1 februari 2020 klassat som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och i enlighet med vissa kollektivavtal. Om din arbetsgivare kräver att du ska stanna hemma från ditt arbete, utan lön men med smittbärarpenning från Försäkringskassan, på grund av risk för överförande av smitta, får situationen bedömas i varje enskilt fall. Kontakta då oss.

Utgångspunkten är alltså att arbetsgivaren, i normalfallet, inte kan tvinga någon att vara hemma utan lön.

Har du fler frågor kontaktar du vår medlemsrådgivning på medlemsradgivningen@slf.se eller på telefon 08-790 35 10.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem