Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Frågor om min utbildning

Enligt Socialstyrelsens föreskrift om särskilt förordnande att utöva läkaryrket får läkarstudenter som fullbordat studier till och med den nionde terminen med godkända kurser och prov anställas med ett vikariatsförordnande under handledning (dock ej i primärvården). Om vikariatet avser ett ämne som den studerande genomgår efter den nionde terminen, krävs godkänd kurs och godkänt prov även i detta ämne.

Eftersom vi befinner oss i en extraordinär situation på grund av covid-19 finns det inte i dagsläget entydiga svar på hur studenter kan ta igen missade obligatoriska moment på läkarutbildningen när universiteten är stängda. I en debattartikel föreslår SLF student flera åtgärder för att läkarstudenterna ska kunna slutföra alla kurser.

Läkarförbundet rekommenderar att, i det fall man som student redan blivit erbjuden ett sommarvikariat på en klinik och riskerar att inte bli godkänd inom aktuellt ämnesområde, kontakta arbetsgivaren för en diskussion kring kravet på slutförda kurser.

Det finns alltid möjlighet för arbetsgivaren att anställa icke-legitimerade läkare som läkarassistent om kraven på godkända kurser inte kan uppnås av olika anledningar.

Enligt patientsäkerhetsförordningen måste AT göras efter avlagd läkarexamen vilket innebär att man måste ha examensbevis innan man får påbörja AT. I dagsläget finns det inte riktlinjer om det kan göras undantag från denna regel om man som student riskerar att inte kunna slutföra termin 11 och få sitt examensbevis då universiteten är stängda.

Läkarförbundet rekommenderar att, i de fall man som student blivit erbjuden eller blir erbjuden en AT-tjänst med start i höst och det finns en risk att man inte kan få sin examen, ta upp frågan med kursledningen på universitetet för att hitta  lösningar att kunna slutföra termin 11. Informera också arbetsgivaren för då kan arbetsgivaren se över möjligheten för alternativa anställningsformer om AT inte kan påbörjas som en ordinarie AT-anställning pga försenat examensbevis.

Om du arbetar under studietiden har du inte samma behörigheter som en legitimerad yrkesutövare har.

Du har möjligheter att arbeta som underläkare från och med termin 9 och kan beviljas särskilt förordnande av Socialstyrelsen för att vikariera som underläkare givet följande förutsättningar:

  • De nio första terminerna av läkarutbildningen har fullgjorts med godkända kurser och prov.
  • Om vikariatet avser ett ämne som den studerande genomgår efter den nionde terminen så krävs godkänd kurs och godkänt prov även i detta ämne.
  • Praktisk tjänstgöring i tillräcklig omfattning
    Innan dess kan man till exempel arbeta som läkarassistent. Befattningen läkarassistent är inte särskilt reglerad i någon juridisk föreskrift.

I första hand är det dock två grupper av personer som brukar få anställning som läkarassistent: dels medicine studerande som inte fullgjort termin nio, dels läkare med legitimation från länder utanför EU/EES som (ännu) inte fått särskilt förordnade från Socialstyrelsen att utöva läkaryrket.

Det är arbetsgivaren som ansöker om det särskilda förordnandet och inte den enskilda läkarstudenten/underläkaren.

Läs mer: Rekommendationer vid arbete som läkarassistent

Andra studenter kanske väljer att arbeta som volontär (utan lön) eller som undersköterska.
Oavsett anställningsform har man ett försäkringsskydd enligt gällande kollektivavtal som alla andra anställda i regionerna och hantering av skada eller smitta sker på samma sätt som för alla andra anställda i regionerna. Observera att du inte har detta skydd som volontär då ingen anställning finns.

Det är viktigt att du utför sådana arbetsuppgifter som innefattas i själva anställningen. Om du utför uppgifter efter delegering är det viktigt att du verkligen känner att du är säker på de uppgifter det handlar om. Annars bör du tacka nej till delegering. Är du till exempel anställd som undersköterska ska du inte delegeras arbetsuppgifter som en läkare ska utföra.

Det är viktigt i den situation vi befinner oss i med en rådande pandemi, har koll på verksamhetens rutiner och riktlinjer för att hindra smittspridning för att skydda dig själv, patienter och din omgivning.

Se till att du får ordentlig utbildning om hur och när skyddsutrustning ska användas.