fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Ett stort steg framåt – fast läkare föreslås i Stockholm
Läkaren Daniel Svedin, specialist i allmänmedicin med patient

– Region Stockholm tar nu – äntligen – ett stort steg framåt med beslutet om att alla ska få rätt att ha en egen fast läkare, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund,

Läkarförbundet har länge drivit frågan om att befolkningen ska få lista sig på en egen vald läkare. Det bidrar till bättre tillgänglighet och framförallt en god kontinuitet mellan läkare och patient. I sin tur bidrar det till effektivitet – när patienten och läkaren känner varandra behöver patienten inte upprepa sin sjukdomshistoria om och om igen. Det bidrar också till en bättre arbetsmiljö för alla i primärvården.

Tidigare har bland andra Västra Götalandsregionen och Sörmland gått före med ett likadant beslut om rätt till fast läkare för alla och ekonomiska incitament för att uppmuntra detta. Nu följer Region Stockholm efter.

– Det är mycket viktigt att finansiering följer med och att läkare har en rimlig patientlista så att det inte går ut över läkares arbetsmiljö. Ett bekymmer i primärvården är underfinansieringen och underbemanningen, och dessa grundläggande problem måste åtgärdas. Vi behöver ekonomiska incitament som uppmuntrar listning på läkare, säger Heidi Stensmyren.

– För att säkra kontinuitet i vården är det viktigt att regeringen föreslår och riksdagen beslutar om en lag som garanterar att invånarna får lista sig på en egen vald fast läkare. Alla i befolkningen måste med för att vi ska nå svaga grupper. Det är avgörande för en jämlik vård.

Se Läkarförbundets filmer ”Hur mår vården?” om det avgörande i att få ha en fast läkare

En nationell primärvårdsreform; läs vår broschyr om en god, nära och trygg vård

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.