fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Heidi Stensmyren ställer inte upp för omval
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Heidi Stensmyren har under sina sex år som ordförande för Sveriges läkarförbund moderniserat förbundet och vunnit framgångar i avtalsrörelser såväl som i vårdpolitiken där Läkarförbundet ofta har satt agendan. De demokratiska forumen har dessutom stärkts med förtroendemannainflytande. Nu väljer hon att inte ställa upp för omval.

– Jag har åstadkommit de förändringar som jag gick till val på att genomföra och är stolt över att lämna ett stärkt förbund att förvalta och vidareutveckla till min efterträdare. Efter 16 år på olika förtroendeposter i förbundet är det helt enkelt dags att gå vidare, säger Heidi Stensmyren.

– Att få förtroendet att vara ordförande för Sveriges läkarförbund är inte bara hedrande utan det medför ett stort ansvar att representera Sveriges läkare inom svensk hälso- och sjukvård, fortsätter hon. Idag är vi ett starkt förbund med 55 000 medlemmar som både syns, hörs och påverkar.

Heidi Stensmyren har varit en framgångsrik ledare för en koncern och förvaltat medlemmarnas tillgångar, renoverat fastighetsbeståndet och som ordförande haft det yttersta ansvaret för Lipus och Läkartidningen.

Efter att Heidi Stensmyren tillträdde som ordförande genomgick Läkarförbundet en radikal förändring. Numera finns en omfattande extern kommunikation med en modern webb, ett ständigt ökat massmedialt genomslag, opinionsbildning, strukturerat påverkansarbete och en digital mognad. Med läkares egna bilder, berättelser, krönikor, intervjuer och filmer har ett modernt förbund för medlemmarna skapats.

Läkarförbundet har dessutom tagit plats på den massmediala arenan och sätter ofta agendan i hälso- och sjukvårdsfrågor; både i professionsfrågor, vård och villkor. Alla utredningar som idag görs på Läkarförbundet materialiseras i förtroendevaldas politik och används i ett strukturerat långsiktigt påverkansarbete.

– Under valrörelsen 2018 satte vi agendan. Hälso- och sjukvården blev väljarnas viktigaste fråga. De tre frågor som förbundsstyrelsen prioriterat: vårdplatsbristen, nationell primärvårdsreform och listning på fast läkare/patientansvarig läkare togs upp av partiledarna och i regeringsförklaringen, säger Heidi Stensmyren.

Flera stora reformer som nationell primärvårdsreform och ökad statlig styrning är nu “top of mind” tack vare Läkarförbundet. Även läkarutbildningen är på väg att reformeras med basttjänstgöring, BT.

– Avtalsrörelserna har också varit framgångsrika med särskilda skrivningar kring arbetsmiljö, arbetstider, jour och beredskap och ett nivåbestämt avtal. Vi tog dessutom bort myten om läkares guldkantade jour och beredskap genom rapporten Läkares arbetstid.

Läkarförbundet växer. När Heidi Stensmyren tillträdde var det cirka 46 600 medlemmar. Nu är antalet medlemmar 55 000. 

Fakta:

Heidi Stensmyren är specialistläkare i anestesi- och intensivvård. Hon har varit ordförande för Sveriges läkarförbund sedan 2014. Dessförinnan var hon vice ordförande i Läkarförbundet och innan det ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) samt ordförande i Stockholms läkarförening. Hon sitter även i flera bolagsstyrelser samt i exempelvis SACO:s och OFR:s styrelser. Hon har dessutom varit ordförande i Världsläkarorganisationen, WMAs ”Medical Ethics Committee” 2017-2019. Hon är just nu nominerad till ordförande i Världsläkarorganisationen, WMA.

Heidi Stensmyren återfinns i toppen på Maktlistan över dem som har störst inflytande på svensk hälso- och sjukvård och åtnjuter ett stort förtroende både inom och utanför förbundet.

Ny förbundsordförande för Sveriges läkarförbund de kommande två åren väljs på Läkarförbundets Fullmäktige den 18-19 november, 2020.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.