Digitaliseringen i vården har en lång väg kvar att vandra vad gäller integrerade journalsystem, digital infrastruktur och effektiva IT-system som sätter patienten i centrum. Men det finns nu möjligheter att ge vård på distans som inte fanns för bara några år sedan.
Under coronapandemin har de digitala besöken i vården ökat mycket kraftigt för att minimera de fysiska kontakterna och minska smittorisken. Att läkarbesök har kunnat genomföras med ökat skydd för individer är positivt, och en kris kan också skapa utveckling. Vad som är oroväckande är att hela två av tre läkare känner att de inte kan erbjuda en god vård i samma utsträckning digitalt som vid ett fysiskt besök, enligt en ny enkät från Läkarförbundet. Att så många läkare uppger detta beror sannolikt på att lösningarna inte är optimala för den åldersgrupp som de digitala vårdmötena under pandemin huvudsakligen har riktat sig till.
Läkarförbundet vill därför att regeringen nu ger relevant myndighet i uppdrag att granska hur den digitala vården fungerat under pandemin, med speciellt fokus på sköra multisjuka äldre, så att lösningarna kan utvecklas och optimeras. Sverige behöver inte bara glida med den tekniska utvecklingen utan bör jobba med mål och krav för de tjänster som invånarna ska erbjudas.