fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Digitaliseringen i vården har en lång väg kvar att vandra vad gäller integrerade journalsystem, digital infrastruktur och effektiva IT-system som sätter patienten i centrum. Men det finns nu möjligheter att ge vård på distans som inte fanns för bara några år sedan.

Under coronapandemin har de digitala besöken i vården ökat mycket kraftigt för att minimera de fysiska kontakterna och minska smittorisken. Att läkarbesök har kunnat genomföras med ökat skydd för individer är positivt, och en kris kan också skapa utveckling. Vad som är oroväckande är att hela två av tre läkare känner att de inte kan erbjuda en god vård i samma utsträckning digitalt som vid ett fysiskt besök, enligt en ny enkät från Läkarförbundet. Att så många läkare uppger detta beror sannolikt på att lösningarna inte är optimala för den åldersgrupp som de digitala vårdmötena under pandemin huvudsakligen har riktat sig till.

Läkarförbundet vill därför att regeringen nu ger relevant myndighet i uppdrag att granska hur den digitala vården fungerat under pandemin, med speciellt fokus på sköra multisjuka äldre, så att lösningarna kan utvecklas och optimeras. Sverige behöver inte bara glida med den tekniska utvecklingen utan bör jobba med mål och krav för de tjänster som invånarna ska erbjudas.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.