fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Läkarförbundet har yrkat på en löneökning på tre procent för år 2020 som ska gälla från 1 april. De flesta arbetsgivare avvaktar med lönerevision tills det finns ett nytt kollektivavtal. Frågan om retroaktivitet är något Läkarförbundet förhandlar om.

Ytterligare avtalskrav från Läkarförbundet hittar du här

Avtalsperioden sköts fram till 31 oktober

På grund av samhällsläget under våren sköts de förhandlingar som då påbörjats fram. För att inte hamna i en avtalslös situation var Läkarförbundet överens med SKR och Sobona om att förlänga avtalet till den 31 oktober 2020. Ursprunglig sluttidpunkt var den 31 mars.

Efter den 31 oktober förlängs avtalsperioden med sju dagar i taget. Om konflikt skulle bli aktuellt kan Läkarförbundet säga upp avtalet och bestämma om ett sista datum för avtalsperioden. Eventuella stridsåtgärder kan enbart vidtas vid avtalslöst tillstånd.

Lönebildningen utgår från märket

Läkarförbundet har yrkat på en nivå på tre procent för löneökningarna för år 2020 som ska gälla från 1 april. Nivån har samband med det så kallade märket som sätts mellan industrins parter. Nu har Facken inom industrin och Svenskt Näringsliv enats om märket. Avtalet löper över 29 månader med ett avtalsvärde på 5,4 procent från och med den 1 november till den 31 mars 2023. Det betyder att våra avtalsförhandlingar med vår motpart SKR/Sobona nu går in i en intensivare fas.

För att Läkarförbundet ska kunna komma överens med SKR och Sobona om alla delar i ett nytt centralt kollektivavtal om lönenivåer och arbetsvillkor kommer förhandlingarna att fortsätta efter den 31 oktober. De är planerade att pågå en bit in i november.

Arbetsgivarna avvaktar med lönerevision

I och med den framskjutna avtalsrörelse som nu pågår väljer de flesta arbetsgivare att avvakta genomförandet av den årliga lönerevisionen tills det nya centrala kollektivavtalet är klart. Det nya centrala kollektivavtalet kommer att innehålla förutsättningarna för den lokala lönebildningen. Lokalt bestäms bland annat från vilket datum de nya lönerna ska börja gälla.

Retroaktivitet

Frågan om retroaktivitet från 1 april 2020 är något Läkarförbundet förhandlar om med SKR. Denna fråga och andra, tex hur stor löneökningarna blir för i år och några år framåt, kommer Läkarförbundet att informera om så fort nytt avtal är klart.

Ju fler medlemmar vi är, desto bättre kan vi driva frågor som är viktiga för oss läkare. Med 55 000 medlemmar i ryggen gör vi skillnad. Bli medlem du också!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.