fbpx

info Just nu har vi utmaningar med inloggningen in via betalväggar på webbplatsen. När du vill logga in för att ta del av innehåll, välj då att logga in genom att klicka på ”Logga in” i den blå navigeringen längst upp på sidan. Tack för ditt tålamod!

I likhet med Fridays for future anser Läkarförbundet att politiker måste sätta frågan högt på dagordningen och agera på nationell och internationell nivå för att hitta lösningar. Klimatkrisen rör oss alla. WHO har slagit fast att den globala uppvärmningen och klimatförändringarna får konsekvenser för folkhälsan och medför allvarliga hälsorisker.

Vi använder inte strejkvapnet för allmänna politiska påtryckningar, utan vid konflikter som rör arbetsmarknadens parter. Därför är det inte motiverat att ta ut våra medlemmar i strejk för klimatet. Inte desto mindre vill vi bidra till den gröna omställningen som Sverige och världen är i behov av.

”Vi tror på en ambitionshöjning. Fackföreningsrörelsen bör gemensamt öka takten och arbeta för klimatsmarta lösningar på arbetsmarknaden”, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– I Läkarförbundets policy för klimat och hälsa betonar vi att läkare med sin kompetens har en central och viktig roll i arbetet inom klimat- och hälsoområdet. Läkare kan via sina egna organisationer och i samarbete med andra, både nationellt och globalt, vidga samhällets kunskap om klimatförändringens effekter på hälsa och sjukvård samt främja tvärvetenskapligt samarbete i dessa frågor, säger Heidi Stensmyren.

Världsläkarorganisationen, World Medical Association (WMA), har under det senaste decenniet engagerat sig i klimatfrågan, framförallt genom att ta fram WMA Declaration of Delhi on Health and Climate Change.

– Vi ingick i den lilla arbetsgrupp som tog fram den ursprungliga deklarationen redan 2009, säger Heidi Stensmyren.

I deklarationen betonas klimatförändringarnas konsekvenser för hälsan, vilket är det område där läkare har särskild expertis. Det är också en aspekt av klimatförändringarna som inte har uppmärksammats tillräckligt. Vi har vid flera tillfällen deltagit med en representant i WMA:s delegation till FN:s klimatkonferenser.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.