fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

– Det är mycket glädjande att vår arbetsgivare äntligen dragit tillbaka varslet. Det har varit en lång kamp. Vi har aldrig sett att det funnits utrymme för att dra ner på läkarbemanningen. Men vi är fortsatt väldigt bekymrade för de läkare som väntar på en utbildningstjänst nu när möjligheten till vikariat minskat drastiskt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset.

Sjukhuset meddelar att varslen kan hävas tack vare att den av sjukhusledningen önskade personalminskningen uppnåtts med naturliga avgångar. Till stor del handlar det om vikariat som har avslutats.

-Situationen har löst sig genom att vikariat har avslutats. När man nu har avslutat vikariat och inte återbesätter tjänster så betyder det att sjukhuset tappar kompetens. Utbildningsläkarna behövs både för bemanning och kompetensförsörjning, det behövs fler utbildningstjänster nu, påpekar Yvonne Dellmark.

Läkarförbundet har riktat mycket skarp kritik mot varslen och påpekat att en minskning av personalstyrkan i en sådan omfattning inte bara innebär stora arbetsmiljörisker för personalen, utan även försämrad patientsäkerhet och risk för lägre kvalitet av vården.

– Varslet var fel från början. Karolinska har riksintag för patienter från hela landet som har behov av högspecialiserad vård. Varslen har därför varit en nationell angelägenhet och vi är mycket glada att de nu äntligen dragits tillbaka, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.