fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

en person räcker upp handen i ett möte

När Läkarförbundet ställer frågan ”Har din egen utbildningssituation påverkats negativt på grund av Covid-19?” svarar varannan läkare ja. Det är tydligt att alla delar av läkares utbildning påverkas negativt.

– Det är olyckligt hur utbildningen har påverkats och vi måste hitta sätt att hantera det. Det går inte att sätta utbildningen på paus under hur lång tid som helst. Det får väldigt negativa effekter på kompetensförsörjningen och i slutändan på vårdens kvalitet och för patienterna, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande och ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd.

Läkarförbundet arbetar för att säkerställa att utbildning och fortbildning kan fortgå eller återupptas aven under pandemin. Bland annat genom samsynsdokument med SKR om hur AT- och ST-läkares tjänstgöring ska hanteras under pandemin, kontakter med Socialstyrelsen och Socialdepartementet om att utöka SK-kursverksamheten och lokalföreningarnas arbete mot arbetsgivarna kring utbildningsfrågor under pandemin.

– På många håll i landet får vi rapporter om att utbildningarna sätts på paus och att läkarna då inte kommer vidare i sin utbildningstjänst. Många får sina utbildningar inställda eller förlängda, säger Madeleine Liljegren som är ordförande i Sveriges yngre läkares förening och ledamot i Läkarförbundets styrelse.

Utbildning kan inte prioriteras bort eftersom det är vad som säkrar den framtida kompetensförsörjningen.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.