fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Under Council-mötet antogs en resolution, där WMA uppmanar världssamfundet och regeringar att prioritera globalt samarbete och stöd till länder som är särskilt hårt drabbade av coronapandemin. Stödet kan inkludera vaccin, läkemedel, skyddsutrustning för personal och annan medicinsk utrustning samt åtgärder som syftar till att stärka hälso- och sjukvårdssystemen inför framtida pandemier.

Vid mötet antogs även en resolution till stöd för vårdpersonal och medborgare i Myanmar. WMA kräver att Myanmars myndigheter genast vidtar åtgärder för att säkerställa att attacker mot demonstranter, hälso- och sjukvårdsinrättningar och vårdpersonal upphör, att demonstranter som gripits genast friges och att grundläggande mänskliga rättigheter respekteras.

Dessutom antogs en resolution rörande den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som sitter fängslad i Moskva sedan i januari. I resolutionen konstateras att Navalnyjs hälsotillstånd är kritiskt och att det finns indikationer på att han nekas adekvat vård. WMA uppmanar Ryssland att omedelbart se till så att Navalnyjs mänskliga rättigheter respekteras och att han undersöks av oberoende medicinsk expertis. WMA uttalar också att Navalnyj är en samvetsfånge och kräver att han genast friges.

Vid Council-mötet diskuterades även många andra frågor, däribland rätt till vård för migranter, kvinnors och barns åtkomst till hälso- och sjukvård och vård av närstående. Läkarförbundet medverkar i den arbetsgrupp som arbetar med en översyn av WMAs International Code of Medical Ethics (ICoME), en internationell motsvarighet till Läkarförbundets etiska regler. Det beslutades att externa intressenter nu ska ges tillfälle att lämna synpunkter på arbetsgruppens utkast till reviderad ICoME. Målet är att en uppdaterad version ska kunna antas hösten 2022.

De antagna resolutionerna kommer inom kort att publiceras på WMAs webbplats.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem