Hoppa till innehåll

Momskompensation?

Regeringen, C och L har kommit överens om att i budgetpropositionen från 2020 årligen avsätta 210 miljoner kronor för att kompensera de privata vårdgivarna för de extra kostnader som vårdmomsen innebär. Pengarna ska fördelas via regionerna. Utöver det ska en analys göras i syfte att långsiktigt neutralisera konsekvenserna.

Nyhet
Övriga nyheter
Når pengarna fram eller stannar de i regionerna?

Vårdmomsen slår hårt mot verksamheten hos många privata vårdgivare. Vi välkomnar därför att regeringen, C och L försöker hitta vägar att lösa den akuta situationen som drabbar många vårdgivare. Men detta måste ses som en akut åtgärd och inte en långsiktig lösning. 

Den momskompensation som regionerna idag ger i avtal med privata vårdgivare varierar stort. Alltför många gånger har vi sett hur statliga medel inte kommit privata vårdgivare till del utan stannat i regionerna. Regeringen måste säkra att momskompensationen verkligen når fram till de privata vårdgivarna.

Det är även fortsatt oklart om vad som omfattas av momsplikt utöver det uppenbara att läkare som arbetar via bemanningsföretag måste momsbeläggas.

Vi arbetar vidare för att påverka Skatteverket och Regeringen så att alla oklarheter kan redas ut och på sikt att vård åter blir helt momsfri eller att staten säkerställer full kompensation till privata vårdgivare.

 


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare