Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev Januari 2020

Nyhetsbrev Januari 2020

Nytt år, nya tag! Början av året var lugn som det ska vara men nu vräker snön ner så att man får motion med spaden och även för mig som ordförande i SPLF är det full fart igen. Möten med vår styrelse, Förbundsstyrelsen, Anna Nergårdh, samråd med skatteexperter om momsen och jurister om jakten på privatläkare, m.m.

Nyhet
Nyhetsbrev

Om momsen lite nytt!

Regeringen har beslutat om hur momskompensationen ska fördelas mellan regionerna. Tyvärr ett mycket luddigt beslut. Vi och Vårdföretagarna verkar för lite klarare regler. Se länken ovan. Det kan även vara bra att om några veckor ta kontakt med er region och diskutera omförhandlingar av avtal och får klarhet i hur processen ser ut i er region. Men troligen tar det ett tag innan man har beslutat om detta.

Vi har även indikationer på att utredningen om moms inom sjukvården som Skatteutskottet begärt av regeringen skall startas inom kort. Vi hoppas på det och försöker trycka på för att det ska bli av.

I högsta förvaltningsdomstolen väntar vi än på de första avgörandena vad gäller moms på sjukvård Att det dröjer hoppas vi beror på att man noga måste analysera ”Petersdomen” som ju entydigt visar att EU anser att moms på sjukvård är fel. EU-domstolens utslag visar tydligt att sjukvårdsundantagets ordalydelse begränsar medlemsstaternas möjlighet att införa ytterligare krav än de som framgår av bestämmelsen och att samtliga avvägningar ifråga om hur bestämmelsen ska tolkas måste utgå från bestämmelsens syfte, som är att minska vårdkostnaderna genom momsfrihet och garantera enskildas tillgång till vård.

”Taxans” framtid utreds igen

Anna Nergårdh har som bekant i uppdrag att utreda hur Lagen om läkarvårdsersättning (LoL) skall ”integreras” med övrig öppen sjukvård. Jag, Heidi Stensmyren samt Ulf Öfverberg från kansliet träffade utredningen i förra veckan. Utredningen går nu in i att slutskriva sina förslag som presenteras i slutet av mars och kommer att handla om mycket. Frågan om ”Taxan” är en liten del. Oavsett vad utredningen kommer fram till är det inte då klart. En utredning är inte bestämmande. Sedan följer remisshantering och så småningom lagändringar. Vi kommer att vara med hela vägen och påverka beslutsfattare ända in i mål, så tappa inga sugar även om utredningen skulle komma med för oss mindre positiva förslag.

Årsmöte i S-SPLF

Jag hade förmånen att få delta på årsmötet för Storstockholms privatläkarförening. Mycket bra diskussioner som dock tyvärr präglades av de problem som finns med hur SLL tillämpar reglerna i LoL för att komma åt läkare. Att ett landsting är angeläget om att regler skall följas och att skattepengar används korrekt är helt rimligt. Men SLL sticker ut om man jämför med övriga landet vad gäller hur man beter sig när man skall följa upp verksamhet. Man angriper läkare som man inte anser jobba heltid mest. Som jag berättat om många gånger förr ser vi detta som djupt problematiskt. Men föreningen kan inte driva processer eftersom vi inte är en ”legal part” i en konflikt. Processer måste den företagare som drabbas driva själv. Men hör av er till oss eller vår jurist Mia Wallgren för råd om du drabbas. Många ger tyvärr upp inför övermakten, begripligt men sorgligt.

Styrelsen för S-SPLF med Hannu Määttänen som ordförande jobbar hårt för att påverka SLL och upprätthålla många kanaler med båda tjänstemän och politiker för dialog så långt det är möjligt och protester när dialogen misslyckas.

Fullmäktige 25/4.

Fullmäktige kommer som vanligt som ett vårtecken. Vi ser fram emot det och har redan fått några motioner. Kanske finns det fler därute? Remisstiden går ut 25/2. Inbjuden talare är Leif Östling som bl.a. skall tala om vad vi får för pengarna i svensk sjukvård. Anmäl deltagare här. Och glöm inte att skicka in er årsrapport från lokalavdelningen.

Enkelt system för e-recept

Elektroniska recept tar över. De flesta har det idag men det finns en ny app för e-förskrivning som är lite billigare och enklare om man har få recept per år; e-förskrivning.se. Gratis för de första och 199 kr per år för några fler.

Fler förmåner

Glöm inte att kolla in vår hemsida med förmåner för medlemsföretag i SPLS AB. På gång är en rabatt på Web-doc som är ett modernt journalsystem som många är nöjda med.

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare