Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev S-SPLF mars 2020

Nyhetsbrev S-SPLF mars 2020

Månadens nyhetsbrev innehåller bland annat en rapport från årsmötet i S-SPLF 2020 och beskriver vad som pågår i föreningen just nu.

Nyhet
Stockholms nyhetsbrev

Årsmöte 2020

Stor-Stockholms privatläkarförening har haft ordinarie årsmöte den 2020-01-27. Årsmötet var mer välbesökt än tidigare. 38 medlemmar var närvarande.

Styrelsen för 2020 är oförändrad jämfört med 2019 förutom att Bengt-Olov Tengmark hade aviserat att han ville avgå från styrelsen. Vid mötet valdes följande styrelse: Hannu Määttänen till ordförande och övriga styrelseledamöter Rumiana Zlatewa-Cuenca, Peter Lindström, Farida Fahmy, Katrin Rönnberg, Mattias Jangard omvaldes på 1 år.

På årsmötet pågick livliga diskussioner som i stort sett grundar sig på den uttalade oro av olika skäl som våra medlemmar känner inom sjukvården i Region Stockholm. Regionen och dess förvaltning, HSF, har utsatt läkare på Nationella Taxan (LOL) för ett oerhört tryck. Man har ingående granskat olika verksamheter och framför allt har heltidskravet bedömts annorlunda sista åren, där förvaltningen frångått tidigare praxis, (4/7 av tak 1 som gällt åtminstone sedan 2010). Man accepterar inte det som man har accepterat tidigare och hotar enskilda kollegor med avregistrering från Taxan.

Sedan mer än tio år tillbaka har man öppnat möjligheten att verka som privatläkare inom vissa specialiteter under Vårdval (LOV). Vårdvalet är utformat så att det lättare bedrivs i större verksamheter än i enskilda läkarmottagningar. Därför är det också större vårdbolag och företag som har öppnat verksamheter inom vårdval, och endast en mindre del bedrivs av enskilda läkare med små läkarbolag. En stor källa till oro inom vårdvalet har varit att man inte har haft någon indexering av ersättningarna utan ersättningarna krymper med kostnadsökningarna och inflationen. Förvaltningen ställer dessutom alltmer långtgående krav på vårdvalsenheterna som tex krav på att det skall finnas två till tre läkare per vårdvalsenhet. Vidare är administrationen mycket betungande. Det finns även möjligheter för förvaltningen att kräva vite om vissa delar av avtalet inte uppfylls.

Styrelsen fick kritik för att den inte fört ut information till medlemmarna. Vi avser nu föra ut information kontinuerligt och lämna ut länkar på hemsidan om sådant som är viktigt, samt börja m nyhetsbrev.

 

Nationella Taxan (Lagen om läkarvårdsersättning, LOL)

För bara några år sedan fanns det ca 400 läkarmottagningar som arbetade enligt LOL.

Idag finns det bara 249 taxeläkare verksamma enl. LOL. Bara under 2019 avregistrerades 35 läkarmottagningar. En del av dessa har lagts ned med delegation(tjänstemännen) via ARV-enheten HSF. Vissa kollegor har gått till Förvaltningsrätten för att överklaga besluten och andra har inte drivit frågan vidare utan lagt ner sina verksamheter. Somliga har lagts ner efter revision.

Det huvudsakliga skälet till avregistrering, har från förvaltningens sida varit att verksamheten inte uppnått heltidskravet. Man har frångått tidigare praxis i denna fråga och tolkar helt enkelt heltidskravet ur en annan synvinkel. Kollegor har drabbats hårt av detta nya synsätt, ej kunnat fortsätta sina verksamheter, tvingats lägga ner och ej kunnat överlåta sina mottagningar och patienter till yngre kollega.

Heltidsfrågan:

Lagen som reglerar detta är:

Lag (1993:1651) om läkarvårdsersättning, 8§ En läkare anses som heltidsverksam om läkaren arbetar minst 35 timmar per vecka i genomsnitt eller har arbetat minst denna tid någon tolvmånadersperiod under de senaste två åren.

4/7 av Tak I, praxis?

2010 definierade föreningens dåvarande ordförande Christer Sjödin heltidsarbete som 4/7 delar av TAK 1 på taxan. De övriga 3/7 delar skulle motsvara administrativt arbete, vidareutbildning och semester etc. Detta synsätt har varit kutym tills nu, när ARV enheten hävdar att detta inte gäller längre.

De första tillfällena detta nya synsätt uppmärksammades var när vi i styrelsen för ett par år sedan fick kännedom om att kollegor inte fick lägga ut sin etablering till försäljning med hänvisning till att heltidskravet inte uppnåtts. Flera olika överklaganden drivs sedan dess av vår jurist Mia Wallgren.

Vid sjukdom:

Begär läkarintyg från behandlande läkare och lämna in det till ARV enheten med det samma. Det förekommer att man har varit sjuk och trots att man har sjukintyg från behandlande läkaren och skickat detta till ARV enheten godkänns det inte och förvaltningen hotar med avregistrering av verksamheten. Se anvisningar på ARV-enhetens hemsida.

Inför pensionering:

Man har möjlighet att gå ner i arbetstid under två år, men detta måste anmälas till ARV enheten INNAN man går ned i arbetstid.

Vikarie:

Man har möjlighet att få ha vikarie på sin verksamhet men måste ansöka om detta hos ARV-enheten i förväg. Läs reglerna på ARV enhetens hemsida.

Överlåtelse av etablering:

För överlåtelse av etablering krävs att man har arbetat heltid. Om man har varit sjukskriven deltid måste man ha haft pågående verksamhet som omfattar den del som man inte är sjukskriven för. Finns det Vårdval inom det specialistområde som man har sin etablering inom, kan man inte överlåta sin etablering utan då måste den tilltänkta kollegan gå över till Vårdval. Det finns dock några undantag där kollegan har fått rätt i Förvaltningsdomstolen.

Moms

Sjukvården är i princip momsfri, men konsulttjänster inom sjukvården beläggs med moms från och med den 1/7 2019, efter Skatteöverdomstolens tolkning av EU-lagen och momslagen. Följden blir att konsultläkare eller vikarie på en mottagning momsbeläggs och tvingas betala 25 % av intäkterna i moms.

Läkarförbundet, Läkarförbundets jurister, Svenska Privatläkarföreningen och Storstockholms Privatläkarförening har haft kontakt med Skatteverket och deras chefsjurister. Vi har haft kontakt med Vårdföretagarna och deras ordförande Peter Seger med vilken S-SPLF ordnade ett seminarium med om momsfrågan.

Problemet med momsen kvarstår om inte regeringen ändrar lagen. SPLF följer frågan och vi rekommenderar att ni läser SPLF:s nyhetsbrev och Läkartidningen.

Jurist – Juridisk rådgivning

Läkarförbundet har en avdelning för Arbete och Juridik (AJ). SPLF har tillgång till en jurist, Mia Wallgren från AJ på 50%. Det är en ovärderlig hjälp vi får av henne vid rådgivning och för hur vi skall lägga upp vår strategi i olika frågor. Den tid hon kan använda för Stockholms behov är begränsad. Hon kan inte driva juridiska processer annat än i de utvalda fall som kan utmynna i prejudicerande domar. SPLF har gjort en principöverenskommelse med Advokatfirman Wåhlin, som finns i Göteborg, Malmö, Stockholm och Helsingborg, om att SPLF:s medlemmar får rabatt.

Vårdval

Vårdvalsreformen infördes 2007 och har nu varit i kraft i 13 år. I Region Stockholm har vi 49 vårdavtalsområden (jan 2020). Vårdvalet är utformat så att det gynnar den större företagsformen framför småföretag och enmansbolag. Allt efter vårdvalen revideras ingår numera i de nya föreskrifterna att det måste vara 2 eller fler läkare tillsammans i vårdvalsverksamheten.

Ersättningen inom vårdvalet har från början varit 30 % lägre är Landstingssjukhusens DRG-ersättning. Det har inte har skett någon indexreglering av ersättningen. På tio år har Landstingsprisindex ökat med 30% därav följer att ersättningen nu släpar efter med 60 %. Många företag har svårt att få det gå runt och har mycket små marginaler.

De senaste revisionerna har varit inom gynekologi, ortopedi och handkirurgi.

Revidering Vårdval gynekologi

Efter beslut om nytt Förfrågningsunderlag för Vårdval Gynekologi som skulle träda i kraft 1/3 – 2020 protesterade gynekologer och referensgruppen som inte alls hade fått gehör för sina synpunkter under arbetet med revidering av Förfrågningsunderlaget. Bl.a. hade ett beslut tagits om att all tilläggsersättning för medicinsk service nu skulle tas bort helt och hållet. Protesterna ledde till att beslutet sköts upp till mötet m beslutsfattarna i februari, men informationen från det mötet hittills talar för att det inte blir någon förändring.

Revidering Vårdval Ortopedi och handkirurgi

Inom ortopedi kom referensgruppen fram till att även vårdval ortopedi är underfinansierat. Som svar på ett väl underbyggt krav, att mer pengar måste tillföras och öka ersättningen 25 – 30%, svarade förvaltningen att det inte finns några pengar att tillföra. Förvaltningen lade vidare fram ett förslag om att man framöver skall vara minst 4-6 läkare på varje enhet. Det har som konsekvens att de stora företagen tar över hela vårdvalet och småföretagen slås ut.

S-SPLF Styrelsen

Vi har styrelsemöte i medeltal 4 gånger på våren och 4 – 5 gånger på hösten. Vi har samtidigt arbets- och konsultmöten i Servicebolaget, Stor-Stockholms Privatläkarservice AB.

Vi strävar ständigt efter att knyta kontakter med politiker och andra beslutsfattare för att verka och föra talan för de små läkarledda företagen och betona att de alla bedriver värdefull vård som komplement till Regionens vård. Små läkarbolag fungerar kostnadseffektivt och läkarkontinuiteten är näst intill 100%.

Branschrådet

Storstockholms Privatläkarförenings styrelse är representerad här jämte de stora vårdföretagen som Capio, Aleris, GHP, Sophiahemmet, Praktikertjänst, Stockholm sjukhem och Ersta sjukhus tillsammans med NKS, SÖS, DS och Tiohundra (Norrtälje) samt förvaltningen och Fysioterapeuterna. Sjukhusdirektören Peter Eriksson är ordförande.

Handslaget

Regionlandstingsrådet Tobias Nässén (M) tog initiativ till att vårdgivarna skall ha kontakt med politiken direkt. Branschrådet har valt ut 5 – 6 representanter till en arbetsgrupp som träffar Tobias Nässén i Handslaget. Hittills har representanterna arbetat transparant och gett oss information vad som har avhandlats på högre nivå. Diskussionerna har handlat om olika frågor i Vårdvalet.

RLPV 

Regionalt samverkansorgan mellan landstinget och de privata vårdgivarna.

Under året har styrelsen deltagit i tre möten med HSF och ARV-sektionen utöver en del mailkonversation vid behov. Förvaltningen har löpande informerat om den pågående omorganisationen, om det aktuella budgetläget, om etableringen av den nya Enheten för Kunskapsstyrning, om FVM (Framtida vårdinformationsmiljö), om kommande och reviderade vårdval samt  om 10 års erfarenhet med vårdval. Nya avtal om medicinsk service har upphandlats under året och problemet med låga upphandlade priser och dålig kvalité har blivit ett faktum.

Från Styrelsens sida har vi diskuterat följande frågor:

  • Vår oro för att antalet LOL-läkare har halverats på bara något år. Det handlar inte enbart om pensionsavgångar p.g.a. stigande ålder utan även till följd av orimligt stort antal nedlagda mottagningar och svårigheten att få ersättningsetablera.
  • Frågan om ”Heltidskravet” har aktualiserats.
  • Hur går granskningen av en mottagningsverksamhet till?
  • En följetong har varit psykiatrikollegornas problem med ersättning för psykoterapi.
  • Policydokument om bipraktik.
  • Förvaltningens granskning och kritik mot vissa mottagningars hemsidor.
  • ST-utbildning på mottagningar med vårdval.
  • Problem med 1177 för privata vårdgivare.
  • Situationen för vårdval, ersättningsfrågan

KVALPRAK AB

Bolaget Kvalprak AB ägs till 49% av Storstockholms Privatläkarförening och till 51% av Processutveckling AB. Storstockholms Privatläkarförening har ordförandeposten och 2 ledamöter i styrelsen.  Vi har haft två styrelsemöten på vår- och två styrelsemöten på höstterminen. Vi diskuterar behovet av ett företag som utvecklar och förvaltar produkten vidare.

KVALPRAK tillhandahåller mallar för olika dokument som är krav för verksamhetsstyrning inom sjukvården. Patientsäkerhetsberättelse, miljö och personalfrågor är exempel på aktuella områden. Som kund hos KVALPRAK AB kan du köpa kvalitetssäkrings- och ledningsprogram. Kvalprak Flex är en produkt för mindre mottagningar och KiV(Kvalitet i vården) för större mottagningar/företag.

Servicebolaget, Stor-Stockholms Privatläkarservice AB

Stor-Stockholms Privatläkarservice AB ägs sedan årsmötet 2017-01-30 av Stor-Stockholms Privatläkarförening, S-SPLF.

Storstockholms privatläkarförenings styrelse tillsammans med Anette Sjösten, bildar Servicebolagets styrelse. Servicebolaget bevakar läkarbolagens intressen.

STOCKHOLMS LÄKARFÖRENING

Storstockholms privatläkarförening är representerad i Stockholms Läkarförenings styrelsen av Peter Lindström. Mycket av arbetet inom Stockholms Läkarförening berör sjukhusläkare och landstingsanställda inom primärvården. Viktiga frågor är avtalsförhandlingarna och schemaläggningen. Genom Peter Lindström kan vi kontinuerligt bevaka privatläkarnas intressen.

Föreningen har en representant, Gunnar Berglund, som bevakar arbetet med Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM) dvs den IT-lösning som så småningom kommer att ersätta Take Care. Man planerar att en pilotversion kan vara klar 2021 – 2022. För närvarande råder sekretess då man är i ett upphandlingsskede. Föreningens ordförande, Johan Styrud, har varit ett värdefullt stöd i vår förenings kontakter med landstingets tjänstemän.

Svenska Privatläkarföreningen, SPLF

Storstockholms privatläkarförening är representerad i SPLF:s styrelse genom Hannu Määttänen.

SPLF och Storstockholms Privatläkarförening har arbetat tillsammans när det gäller moms på sjukvårds-konsulttjänster och uppvaktat skattejurister och tjänstemän på Skatteverket samt riksdagsledamöter i Riksdagen, dessutom också i frågan om uppräkning av ersättningen i taxan som blev 2,5% för både 2019 och 2020.

SKR vill inte förhandla om uppräkning av taxan för 2021 men vi kommer kräva att förhandlingarna kommer i gång. Samarbetet är gott mellan SPLF och Storstockholms Privatläkarförening och vi kraftsamlar gemensamt för att i olika situationer bevaka de små läkarbolagens intressen

 

KONTAKT VID FRÅGOR:

Hannu Määttänen mail: Hannu.maattanen@slf.se


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare