Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev S-SPLF Oktober 2020

Nyhetsbrev S-SPLF Oktober 2020

Många kollegor är med all anledning oroade över informationen på ARV-portalen.

Nyhet
Stockholms nyhetsbrev

Där anges hur de nya reglerna kommer att tillämpas(Se länk nedan). Förändringen gäller för medicinsk service som utförs från och med den 1 januari 2021 men remisser och undersökningar som beställs innan årsskiftet kommer att omfattas av bestämmelserna om de medicinska proverna utförs efter den 1 januari 2021. Samma gäller för remisstvånget till vissa specialiteter. Processen i förvaltningsrätten pågår som ni vet men när det kommer upp för avgörande i förvaltningsrätten vet ingen idag.

Ur informationen:

  • ”Remisser som har utfärdats innan den 1 oktober 2020 omfattas inte av delat kostnadsansvar enligt nedan, förutsatt att patienten genomför undersökningen innan den 1 oktober 2021. För remisser till medicinsk service som utfärdas från och med den 1 oktober 2020 gäller delat kostnadsansvar enligt nedan, om patienten genomför undersökningen efter den 1 januari 2021.”
  • ” Även nybesök som bokas in från och med den 1 oktober 2020, där besöket äger rum efter den 1 januari 2021, omfattas av remisskravet.”

SPLF hoppas och tror att Förvaltningsrätten kommer att finna detta i strid med lag och förordning men tills vidare har regionen laglig rätt att ändra reglerna eftersom inhibitionsyrkandet tillbakavisades av Förvaltningsrätten. Vi har dock inom kort klart en mall utformad av vår jurist på Läkarförbundet, Mia Wallgren, som kommer att tillställas medlemmar som önskar överklaga även det beslutet.

Sven Söderberg                                                                  Hannu Määttänen
Ordförande Svenska Privatläkarföreningen                    Ordförande Stor-Stockholms
Ledamot Läkarförbundets Förbundsstyrelse                  Privatläkarförening
Ledamot Etik och ansvarskommittén SLF                       Ledamot i Svenska Privatläkarföreningen
Tel 076 78 66 836                                                               Tel 070 35 54 304


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare