fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info 25/6 har medlemsrådgivningen stängt. Öppet som vanligt igen 28/6. Här hittar du vår kunskapsbank för medlemmar.

Där anges hur de nya reglerna kommer att tillämpas(Se länk nedan). Förändringen gäller för medicinsk service som utförs från och med den 1 januari 2021 men remisser och undersökningar som beställs innan årsskiftet kommer att omfattas av bestämmelserna om de medicinska proverna utförs efter den 1 januari 2021. Samma gäller för remisstvånget till vissa specialiteter. Processen i förvaltningsrätten pågår som ni vet men när det kommer upp för avgörande i förvaltningsrätten vet ingen idag.

Ur informationen:

  • ”Remisser som har utfärdats innan den 1 oktober 2020 omfattas inte av delat kostnadsansvar enligt nedan, förutsatt att patienten genomför undersökningen innan den 1 oktober 2021. För remisser till medicinsk service som utfärdas från och med den 1 oktober 2020 gäller delat kostnadsansvar enligt nedan, om patienten genomför undersökningen efter den 1 januari 2021.”
  • ” Även nybesök som bokas in från och med den 1 oktober 2020, där besöket äger rum efter den 1 januari 2021, omfattas av remisskravet.”

SPLF hoppas och tror att Förvaltningsrätten kommer att finna detta i strid med lag och förordning men tills vidare har regionen laglig rätt att ändra reglerna eftersom inhibitionsyrkandet tillbakavisades av Förvaltningsrätten. Vi har dock inom kort klart en mall utformad av vår jurist på Läkarförbundet, Mia Wallgren, som kommer att tillställas medlemmar som önskar överklaga även det beslutet.

Sven Söderberg                                                                  Hannu Määttänen
Ordförande Svenska Privatläkarföreningen                    Ordförande Stor-Stockholms
Ledamot Läkarförbundets Förbundsstyrelse                  Privatläkarförening
Ledamot Etik och ansvarskommittén SLF                       Ledamot i Svenska Privatläkarföreningen
Tel 076 78 66 836                                                               Tel 070 35 54 304

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem