fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

”Hej

Jag har fått många frågor efter förvaltningsrättens beslut i mål nr 20014-20, att inte meddela inhibition av det överklagade beslutet, HSN den 25 augusti 2020.

Det är ett delbeslut och alltså inte ett slutligt avgörande huruvida beslutet ska upphävas. Domstolen har nu endast tagit ställning till frågan om inhibition/verkställighetsförbud. Det är oerhört svårt att få ett sådant, vilket ni förstår om ni läser domstolens skäl för beslut. Det krävs övertygande skäl för att beslutet strider mot lag och det utan djupare granskning. Målet är alltså inte slutligt avgjort och finns kvar hos domstolen.

Beslutet i frågan om verkställighetsförbud / inhibition är också möjligt att överklaga men det kräver i detta fall prövningstillstånd i kammarrätten. Alltså behövs både prövningstillstånd och verkställighetsförbud. Ni kan läsa i bilagan till domstolens beslut, i vilka fall domstolen meddelar prövningstillstånd. Överklagandefristen löper ut den 9 oktober 2020 (tidigast). Intentionen är att ni ska få ett exempel till överklagande av beslutet i frågan om inhibition som kommer att distribueras på samma sätt som tidigare. Ni kommer alltså att få möjligheten att lägga till era egna uppgifter och sedan skicka in det till förvaltningsrätten med e-post i rätt tid. Vänligen avstå från att påminna om tidsaspekten – jag har den i åtanke.

Självklart är det upp till var och en att bestämma hur de vill hantera sitt eget domstolsärende och exempelvis ge in sin egen inlaga till domstolen istället. Det kommer att bli flera tillfällen till att bedöma läget och möjligheterna under processens gång.

Med vänlig hälsning,

Mia Wallgren

_________________

Sammanfattningsvis kommer Mia att skriva ett förslag till överklagande av Förvaltningsrättens beslut. Förslaget kommer att levereras av S-SPLF till kollegerna i tid så ni hinner skriva ert namn, personuppgifter samt kontaktuppgifter och mejla / posta till Förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten kommer sedan vidarebefordra överklagandet till kammarrätten.

Därefter kommer nästa fas i domstolsprövningen. Vårt yttrande som svar till Region Stockholms yttrande. Vi kommer att hålla er uppdaterade via Nyhetsbrev och Senaste Nytt på hemsidan.

Med vänliga hälsningar

Hannu Määttänen
Ordförande S-SPLF

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.