Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev September 2021

Nyhetsbrev September 2021

Hösten närmar sig med oundviklighet, höstdagjämning är passerad. Men trots kylan i luften så vill jag påstå att denna höst kommer att vara hetare än på länge.
Nyhet
Höst och Zaremba
Zarembas artiklar i DN och framtiden tas upp i höstens första nyhetsbrev

NSS

Jag har tidigare rapporterat om partsförhandlingarna med SKR (Sveriges kommuner och regioner) på ena sidan samt SLF/SPLF och Fysioterapeuterna på den andra om motförslag till Anna Nergårdh och hennes utredning om nedläggning av LOL och FOL. Vårt förslag heter NSS (Nationell Småskalig Sjukvård). Vi skickade in det till Socialdepartementet före sommaren och har skickat en vänlig påminnelse att de skall göra en DS (departementsskrivelse) av den samt skicka den till regeringen för åtgärd. Vi punktmarkerar och släpper inte taget.

Vårdmomsen

Momsfrågan på sjukvård har tyvärr inte gått att lösa. Utredningen som kom före sommaren föreslår istället att regionerna skall få momskompensation för sina ökade kostnader -sannolikt inget som kommer de privata vårdgivarna till del.

Moms i läkarhus är en annan fråga som har vunnits av läkarhuset Hermelinen i Luleå i skattedomstolen - men kan inte ses som prejudikat ännu, då SKV (Skatteverket) inte publicerat konsekvenserna av domen på sin hemsida ännu. Återkommer i den frågan.

Sammanfattningsvis måste läkare som arbetar som konsulter fortsatt betala moms.

Fria nyttigheter i Stockholm

S-SPLF/SLF har med ett större antal LOL kollegor vunnit en viktig seger i förvaltningsdomstolen avseende de ”fria nyttigheterna”. Region Stockholm ville ta bort dessa ensidigt och vältra över kostnaden för rtg och provtagningar på LOL-läkarna. Detta var ett kraftigt övertramp och domstolen fastslår att RS inte har någon laglig rätt till detta. De skall följa LOL lagen, så detta tilltag är nu stoppat.

Ekonomi- och skattekurs

Vår uppskattade ekonomikurs kommer att genomföras analogt och i år går kursen i Läkarförbundets lokaler på Villagatan i Stockholm den 3/12. Läs mer och anmäl dig här.

Maciej Zarembas granskning av regionerna

Många av er har kanske läst Maciej Zarembas 2 artiklar i DN. Fantastiska, första gången som jag känner till att en journalist på ett så initierat sätt beskrivit den situation och konflikt som råder sedan flera år mellan landstingen och LOL läkare. Vi hoppas att detta kan bli startskottet på en reell offentlig debatt i frågan. Du hittar artiklarna på följande länkar: Del 1Del 2.

Apropå debatt så publiceras en artikel om vårdskulden och förslag på en lösning i Upsala nya tidning mån 27/9.

LOL - uppräkning av taxan

Avtalet för 2022 är klart det blir 2,3 % i generellt påslag 2022, inga detaljdiskussioner eller delförändringar av taxan. Skall förstås formellt godkännas av riksdagen.

Repskapet blir medlemsmöte

Repskapet där lokalföreningarna tidigare kunnat skicka representanter går av stapeln den 4/12. Liksom förra året blir det istället ett digitalt möte där alla medlemmar är välkomna! Maila gärna till Johnny Gustafsson (johnny.gustafsson@slf.se) om ämnen som ni vill ta upp. Kanske det är dags igen att diskutera ett namnbyte på SPLF. Med tanke på Zarembas artiklar så kanske vi skulle heta SFPL (Svenska Fria Privat Läkarförbundet), eller SFLF (Svenska Fria Läkare Förbundet). Boka in i kalendern och håll utkik efter inbjudan, den kommer om någon vecka.

Thomas Anderson
Ordförande i Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Oktober 2022

Hösten har kommit en bra bit på väg, träden har skiftat färg och är nu vackert gula, röda samt orange även med visst grönt inslag som dröjer kvar. Vi har också skiftat politisk ledning. Den nya ledningen med sitt Tidöavtal …
Nyhetsbrev


Sjukvårdspolitisk paneldebatt i Stockholm

Stockholms Läkarförening bjuder in till sjukvårdspolitisk paneldebatt tisdagen den 30 augusti kl. 18-19. Läs mer på länken nedan. Alla medlemmar i Stockholms läkarförening hälsas välkomna! Läs mer på Stockholms Läkarförenings…
Stockholmsnyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar