Hoppa till innehåll
Nyheter
Senaste nytt S-SPLF September 2020

Senaste nytt S-SPLF September 2020

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm gör nytolkning av tillämpningen av lagen LOL (1993:1651) och LOF (1993:1652).

Nyhet
Stockholms nyhetsbrev

Under augusti månad kom ett nytt tjänsteutlåtande(HSN 2020-0845) från tjänstemännen på Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm. Detta uppmärksammades av Läkarförbundet, som i sin tur informerade SPLF och S-SPLF styrelser, och detta diskuterades på respektive styrelsemöte fredagen den 2020-08-21.

I ett mejl till samtliga politiker och deras ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden uttryckte styrelsen i S-SPLF att vi motsätter oss nytolkningen i tjänsteutlåtandet och föreslog att man skulle bordlägga ärendet på HSN-sammanträdet den 2020-08-25. Samtidigt skrev Läkarförbundets jurist till tjänstemännen på HSN att vi inte kommer att acceptera tjänsteutlåtandet och att vi särskilt motsätter oss förslag nr 2 som strider mot Lagen om Läkarvårdsersättning (LoL).

Beslutet klubbades igenom på Hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 2020-08-25 klockan 15:00. Innan beslutet hade hunnit behandlas hade Region Stockholm kommit ut med nyheten om att HSN 2020-0845 gäller och refererat till nyheter och ändringar (Region Stockholm, Aktuellt för vårdgivare 25 augusti, 2020 Nr 7.

S-SPLF:s ordförande och Läkarförbundets jurist hade ett digitalt möte med HSF tjänstemännen 28 augusti. Vi gjorde klart att vi fortfarande anser att punkt 2 strider mot gällande lag och förordningar och att vi inte kommer att godkänna det. Tjänstemännen försvarade sig och gav sig inte en millimeter. Vi kom att förstå att politiker hade beställt utlåtandet och att tjänstemännen hade gjort jobbet som de hade blivit tillsagt.

Vad göra nu?

Vi har möjlighet att gå den lagliga vägen, överklaga ärendet till Förvaltningsrätten och begära ”laglighetsprövning” av beslutet. Organisationer som Läkarförbundet, SPLF eller S-SPLF kan dock inte göra det, endast enskilda fysiska personer kan göra det! Det är BRÅTTOM, man har tre veckor på sig från att beslutet har tagits.

Anmäl era mailadresser till oss så hjälper vi med juridiskt korrekt formulering för anmälan. För att kunna göra anmäla måste man vara bosatt i Stockholm. Anmäl dig här om du vill ha hjälp av föreningen med den juridiska förmuleringen av anmälan, så återkommer vi.

Vänliga hälsningar
Hannu Määttänen
Ordförande i S-SPLF


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare