fbpx

Från och med den 1/7 i år träder Skatteverkets nya tolkning av reglerna i kraft, vilket innebär att all vårdpersonal som verkar på konsultbasis i ett slag blir 25% dyrare för vårdgivare som driver sin verksamhet privat. Egenföretagare i vårdbranschen har inte som egenföretagare i andra branscher någon utgående moms, vilket innebär att momsen inte kan lyftas. Vårdgivare i regioners eller landstings regi blir kompenserade för momsen, men det blir inte de nära hälften av alla vårdgivare i primärvården som drivs i privat regi. Detta skapar inte bara en ojämn konkurrens mellan privata och offentliga vårdgivare, utan riskerar att orsaka stora skador, inte bara för det enskilda företaget, utan får vården som helhet. Det kan komma att orsaka en allvarlig personalbrist, särskilt på landsbygden och på mindre orter, där det redan är svårt att rekrytera vårdpersonal.

Sven Söderberg, ordförande i SPLF, Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund och Inga-Karin Fryklund, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna, beskriver problematiken i en debattartikel i tisdagens SvD.

LÄS ARTIKELN HÄR.


Hur fungerar moms?

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på.

Den som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut momsskatt, som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Sjukvård är dock undantaget från momsskatt. För näringsidkaren som ska betala moms till staten betraktas den vanligen inte som en kostnad, då näringsidkare i de flesta fall har rätt att dra av den ingående momsen (på inköp) från den utgående (på försäljningen) av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är ingen kostnad för företagaren, utan en skatt som han eller hon tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När en företagare sedan köper varor eller tjänster till sitt företag betalar han eller hon moms på dem, så kallad ingående moms. Företagaren redovisar sedan till Skatteverket, och skillnaden mellan utgående och ingående moms ska företagaren betala in eller få tillbaka. Eftersom en företagare i vårdbranschen inte lägger på moms till patienten, har han eller hon ingen utgående moms, vilket innebär att all ingående moms blir en kostnad.


Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.