Hoppa till innehåll
Nyheter
Skatteverkets beslut om moms kan orsaka kaos i sjukvården

Skatteverkets beslut om moms kan orsaka kaos i sjukvården

Den kommande implementeringen av Skatteverkets förändrade tolkning av moms på konsulter i vården kan slå hårt mot den privat drivna vården och, då nära hälften av all primärvård idag drivs i privat regi - mot sjukvården i sin helhet. Trots att EU-direktiv, Regering och Riksdag slår fast att vården ska vara momsfri i alla led, kommer nya regler att börja gälla den 1/7. Läs gärna den gemensamt skrivna debattartikeln i SvD, där vår ordförande Sven Söderberg tillsammans med Läkarförbundets ordförande och Vårdföretagarnas förbundsdirektör beskriver problemet.

Nyhet
Övriga nyheter

Från och med den 1/7 i år träder Skatteverkets nya tolkning av reglerna i kraft, vilket innebär att all vårdpersonal som verkar på konsultbasis i ett slag blir 25% dyrare för vårdgivare som driver sin verksamhet privat. Egenföretagare i vårdbranschen har inte som egenföretagare i andra branscher någon utgående moms, vilket innebär att momsen inte kan lyftas. Vårdgivare i regioners eller landstings regi blir kompenserade för momsen, men det blir inte de nära hälften av alla vårdgivare i primärvården som drivs i privat regi. Detta skapar inte bara en ojämn konkurrens mellan privata och offentliga vårdgivare, utan riskerar att orsaka stora skador, inte bara för det enskilda företaget, utan får vården som helhet. Det kan komma att orsaka en allvarlig personalbrist, särskilt på landsbygden och på mindre orter, där det redan är svårt att rekrytera vårdpersonal.

Sven Söderberg, ordförande i SPLF, Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges Läkarförbund och Inga-Karin Fryklund, förbundsdirektör hos Vårdföretagarna, beskriver problematiken i en debattartikel i tisdagens SvD.

LÄS ARTIKELN HÄR.


Hur fungerar moms?

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen ingår oftast i priset och är därför inget privatpersoner behöver tänka på.

Den som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut momsskatt, som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Sjukvård är dock undantaget från momsskatt. För näringsidkaren som ska betala moms till staten betraktas den vanligen inte som en kostnad, då näringsidkare i de flesta fall har rätt att dra av den ingående momsen (på inköp) från den utgående (på försäljningen) av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är ingen kostnad för företagaren, utan en skatt som han eller hon tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När en företagare sedan köper varor eller tjänster till sitt företag betalar han eller hon moms på dem, så kallad ingående moms. Företagaren redovisar sedan till Skatteverket, och skillnaden mellan utgående och ingående moms ska företagaren betala in eller få tillbaka. Eftersom en företagare i vårdbranschen inte lägger på moms till patienten, har han eller hon ingen utgående moms, vilket innebär att all ingående moms blir en kostnad.


 


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Skatteverkets beslut om moms kan orsaka kaos i sjukvården