Hoppa till innehåll
Nyheter
Sörmland och Västra Götaland goda exempel i kristider

Sörmland och Västra Götaland goda exempel i kristider

Nu har regionerna i Södermanland och Västra Götaland gått före som goda exempel genom att tillfälligt möjliggöra för privatläkare att ta emot patienter digitalt!

Nyhet
Övriga nyheter

Många privatläkare som utför landstingsfinansierad vård blir förfördelade i jämförelse med läkare som arbetar på andra ofta landstingsdrivna enheter. Till exempel kan inte en läkare som arbetar på nationella taxan(LoL) få normal ersättning för ett läkarbesök som utförs som videomöte. Under Covid-19 epidemin skapar detta problem både för läkaren och patienten och orsakar onödig press på andra vårdgivare, då privatläkarna inte får möjlighet att avlasta dessa.

Västra Götalandsregionen skriver:

”För att minska smittspridning av Coronavirusinfektion covid-19 vid fysiska besök föreslås under en begränsad period undanta privata vårdgivare verksamma enligt lag om läkarvårdsersättning, (LOL) och lag om ersättning för fysioterapi, (LOF) från bestämmelserna som inte möjliggör ersättning för digitala vårdkontakter.”

Region Sörmland har fattat ett liknande beslut. För de vårdgivarkategorier/specialiteter där digitala/virtuella vårdmöten kan tänkas ske, kommer Region Sörmland att komplettera avtalet med en ny åtgärd ”96 Virtuellt besök, Corona”, vilket möjliggör för privatläkare att få ersättning för att ta emot patienter digitalt. Priset blir samma som normalarvode.

Svenska Privatläkarföreningen ser Region Sörmland och Västra Götalands Region som goda exempel, och hoppas att alla regioner i landet följer efter. Detta kommer att möjliggöra för privatläkarna att avlasta den övriga vården och möjliggör en säkrare vård för patienter och läkare under dessa prövande tider.


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sörmland och Västra Götaland goda exempel i kristider