Hoppa till innehåll
Nyheter
Taxan föreslås avvecklas!

Taxan föreslås avvecklas!

Anna Nergårdh överlämnade den första april sitt betänkande om God och nära vård. En del av detta handlar om hennes uppdrag att integrera Lagen om läkarvårdsersättning, ”taxan”, i övrig svensk sjukvård.

Nyhet
Övriga nyheter

Det var väntat men ändå tråkigt att hennes grundidé om hur man skall integrera är att avveckla. Förslaget innebär en lång övergångstid till 2028 men är ett svårt slag för privatläkarkåren i Sverige. Det finns dock en del öppningar i utredningen där alternativ föreslås för hur man ska bevara möjligheten att vara småföretagande läkare i Sverige.

En utredning är inte ett lagförslag. Styrelsen ska nu analysera detta och ta ställning till vad som är gott och vad som är dåligt och sedan överväga hur vi ska arbeta vidare för att påverka lagstiftarna så att vi inte slår ut den småskaliga vården. Målet är att i stället utveckla den.

Jag återkommer när vi fått smälta detta med fler reflektioner och närmare analys av utredningen.

 

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare