fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Riksdagen har beslutat om nya bestämmelser om att karensdag ska ersättas med ett karensavdrag som ska uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning av sjuklön. Karensavdraget kommer i princip motsvara samma belopp som karensdagen.

Syftet med lagändringen är att uppnå en mer rättvis självrisk vid sjukdom. Arbetstagaren ska få ett likvärdigt avdrag oavsett vilket dag eller tid på dagen som sjukdomen inträffar.

Ändringen innebär att de som jobbar deltid eller är timanställda med oregelbundet schema ska få en rättvisare hantering av ”självrisken” i sjukförsäkringen som med dagens system slår olika beroende på schemat. För heltidsanställda med regelbundet schema minskar däremot möjligheten något i hanteringen av ”självrisken” i och med att möjligheten att endast få karens en halv dag om man går hem efter lunch inte längre blir möjlig om sjukperioden bli längre än (1) dag. Kommer du däremot tillbaka redan dagen efter insjuknandedagen blir det dock ett halvt avdrag som det är idag.

Som en följd av lagändringen har parterna enats om hur avdraget ska beräknas i förhållande till kollektivavtalen.

Fakta
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs vid sjukfrånvaro. Avdraget ska motsvara 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka.
Hur beräkningarna ska ske regleras i ditt kollektivavtal, efter förhandling mellan parterna. Läs mer på försäkringskassans hemsida: Försäkringskassan

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.