fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Varför säger Läkarförbundet nej till förslaget på nytt Krislägesavtal (KLA)?
Arbetsgivaren SKR har inte bemött våra yrkanden om vila och återhämtning tillräckligt så att det motsvarar behoven som våra medlemmar uttryckt som har anvisats på gällande KLA.

Vad händer för mig om jag blir anvisad i sommar på KLA?
Nu gällande KLA upphör 31 augusti 2021. Det innebär att du omfattas av nu gällande KLA om du anvisas innan dess.

Vad händer för mig om jag blir anvisad efter 1 september 2021?
Om inte Läkarförbundet och arbetsgivaren har kommit överens om ett nytt avtal innan dess är det dom vanliga anställningsvillkoren som gäller. Se kollektivavtalen på Läkarförbundets hemsida.

Vad är krislägesavtalet och vad innebär det?

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för personal som arbetar vid krisläge. Avtalet innebär en större flexibilitet vad gäller framför allt arbetstider, och möjliggör även förflyttning till annat arbetsställe för att snabbt kunna allokera personal dit de bäst behövs.

Högre ersättningar utges under den tid krislägesavtalet är gällande. Avtalet omfattar över en miljon anställda inom sektorn. Bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Vilka kommer att omfattas av avtalet?
Avtalet tillämpas på arbetstagare efter särskild anvisning från arbetsgivaren. Det vill säga om avtalet aktiveras är det inte säkert att alla omfattas.

Det är först efter att arbetsgivaren anvisat en medarbetare till arbete under krislägesavtalets regler som det tillämpas på individen. Det innebär att det är arbetsgivaren som avgör vilka personer som behöver tas i anspråk utifrån behoven under en pågående kris. Om du har giltiga skäl att inte arbeta under krislägesavtalet ska hänsyn tas till det, exempelvis om barnomsorg inte kan ordnas.

Vi uppdaterar information om krislägesavtalet i situationen kring covid-19 kontinuerligt här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem