fbpx
Stockholm 25 oktober 2017
Till: Läkemedelsverket
Gem 2017/0339

Sveriges läkarförbundet har fått rubricerat förslag på remiss. Läkarförbundet har tidigare lyft ett antal krav som måste vara uppfyllda innan pappersrecepten fasas ut och vi tycker att dessa har hörsammats i denna rapport.

Huvudregeln är att förskrivning av läkemedel ska göras elektroniskt men att det i vissa situationer måste finnas möjlighet att välja ett annat förskrivningssätt. Vi bedömer att de undantagsfall som presenteras i rapporten nämligen vid teknisk störning, särskilda förhållanden och andra skäl för undantag täcker de tillfällen då det kan finnas behov av manuell förskrivning.

Läkarförbundet välkomnar förslagen när det gäller samordningsnummer och reservnummer för hantering av patienter med skyddad identitet eller som saknar svenskt personnummer. För att förtroendet till vården ska bibehållas krävs att numret inte kan/får användas till att spåra individer.

Vi har inga invändningar mot att möjligheten att faxa recept på läkemedel till människa tas bort.

Alla förskrivare t.ex. pensionerade läkare och fritidsförskrivande läkare har idag inte tillgång till ett elektroniskt förskrivarverktyg. Det är bra att Läkemedelsverket i sin rapport lyfter frågan om att utreda en ny och modernare form av recept genom t.ex. en webb-sida eller en app. Den typen av stöd tror vi skulle kunna underlätta för läkarna i förskrivningssituationen. Läkarförbundet anser att förutom att utreda frågan bör staten även finansiera och ta ansvaret för att det införs ett sådant elektroniskt verktyg som alla förskrivare skulle få tillgång till.

Med vänlig hälsning
SVERIGES LÄKARFÖRBUND
Avdelningen för Politik och profession

Elin Karlsson, Ordförande i Läkarförbundets Råd för läkemedel, IT och medicinteknik
Eva Stina Lönngren, Utredare

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.