fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Stockholm 31 augusti 2018
Till: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)
Gem 2018/0232

TLV föreslår att TLVFS 2009:4 ska ändras på så sätt att den tid för vad som kallas slutförsäljning av det läkemedel som är föregående prisperiods periodens vara, förlängs från 15 dagar till att istället gälla 20 dagar. I övrigt är hanteringen vid slutförsäljningen oförändrad. TLV uppskattar att kostnaden för patienter och samhälle skulle vara ca en miljon kronor per år för att genomföra förändringen. TLV föreslår denna förändring eftersom myndigheten bedömer att det kommer att bli lättare för apoteken att lagerhålla läkemedel i tillräcklig mängd (framförallt för mindre apotek). Detta skulle alltså även kunna leda till fördelar för patienterna i och med att de skulle få sina läkemedel expedierade direkt i högre grad än i dag. Dessutom minskar risken för kassation av läkemedel och returer av läkemedel. TLV föreslår vidare att myndigheten ska följa upp hur förslaget faller ut i verkligheten.

Läkarförbundet har ingenting att invända mot det förslag som TLV lägger fram förutsatt att det verkligen leder till en ökad tillgänglighet av läkemedel för landets patienter och en minskad kassation. Det är därför av vikt att TLV följer utvecklingen och snabbt åtgärdar eventuella problem som kan uppstå till följd av den föreslagna förändringen.

Med vänlig hälsning

SVERIGES LÄKARFÖRBUND

Elin Karlsson
Ordförande RLIM; Rådet för läkemedel IT och medicinteknik

Eva Stina Lönngren
Utredare
Avdelningen för Politik och profession

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.