fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Stockholm 27 juni 2019
Till: Socialstyrelsen
Gem 2019/0114

Sveriges läkarförbund har fått rubricerat betänkande på remiss och vill framföra följande synpunkter.

Sveriges läkarförbund ställer sig positiv till Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökningar av barn och unga som vårdas utanför det egna hemmet.

Enligt Socialstyrelsens konsekvensutredning så uteblir en stor andel av de placerade barnen från normala hälsokontroller inom hälso- och sjukvården, de har en lägre

vaccinationstäckning, de genomgår färre syn- och hörselkontroller på barnavårdscentralerna och har högre andel neuropsykiatriska diagnoser vilket riskerar att hindra dessa elever från att nå utbildningens mål.

Mot bakgrund av detta föreslår Läkarförbundet en komplettering av förslaget till föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av de placerade barnen.

Läkarförbundet anser att förslaget även bör innefatta att elevhälsans medicinska insatser/skolhälsovården skall delges dokumentation och resultat från dessa hälsoundersökningar. Detta kan ses som en viktig samverkan mellan hälso-och sjukvården och elevhälsan. Genom denna samverkan mellan hälso- och sjukvården och elevhälsan får de placerade barnen möjlighet till att i ett tidigare skede få sina eventuella behov av anpassningar och särskilt stöd i skolan tillgodosedda. Kompletterande vaccinationer samt

hälsouppföljningar som faller inom elevhälsans medicinska insats/skolhälsovården kan då också erbjudas i korrekt tid samt på ett mer patientsäkert sätt.

Heidi Stensmyren
Ordförande
Sveriges läkarförbund

Björn Södergård
Hälso- och sjukvårdspolitisk utredare, avdelningen för politik och profession
Sveriges läkarförbund

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.