fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under sommaren har vi förändrade öppettider, här hittar du aktuella öppettider 

Stockholm 14 september 2017
Till: Socialstyrelsen
Gem 2017/0304

Sveriges Läkarförbund och Sveriges Yngre Läkares Förening har via Nationella rådet för specialiseringstjänstgöring (ST-rådet) fått möjlighet att lämna synpunkter på förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandläkarnas specialiseringstjänstgöring.

Vi tackar för denna möjlighet och vill passa på att framföra några generella synpunkter. Precis som för läkare under ST så är det av stor vikt att det fungerar med handledning och instruktion under vidareutbildning och vi ser det som positivt att det finns tydliga krav kopplade till detta, samt krav på att verksamheten regelbundet ska granskas och utvärderas för att säkerställa specialiserings-tjänstgöringens kvalitet. Vi noterar dock att det inte finns något krav på att denna granskning genomförs av extern part, vilket vore att föredra för att säkra en oberoende granskning.

Vi vill också lyfta fram vikten av att utbildningsplanen innehåller uppgifter om interna och externa utbildningsaktiviteter, men också att man specificerar behovet av tid för självstudier under arbetstid.

Vår erfarenhet är att det är förknippat med stora svårigheter att få tid avsatt till exempelvis självstudier då det inte finns några mer specificerade krav på hur mycket tid som ska avsättas till detta. Resultaten blir tyvärr allt som oftast att ingen tid alls avsätts. Vi vill därför trycka på vikten av att bli mer specifik i föreskrift avseende detta.

Avslutningsvis vill vi föra fram behovet av att intygen snarast möjligt blir tillgängliga digitalt både för tandläkare och läkare då detta skulle underlätta ansökningsprocessen.

Med vänlig hälsning
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Utbildnings- och forskningsdelegationen
Jonas Ålebring, ordförande, Sveriges Yngre Läkares förening

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.