fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Stockholm 3 maj 2019
Till: Livsmedelsverket
Gem 2019/0092

Sveriges läkarförbund har fått rubricerat betänkande på remiss och vill framföra följande synpunkter.

Allmänt

Huvudintrycket är att det är ett väl genomtänkt dokument som även innehåller strukturer och bilder som gör att budskapet kan nå fram.

Specifika synpunkter

Sidan 10; rad 24-26

Under denna förändring kommer matens långsiktiga hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande inflytande succesivt bli mindre betydelsefulla.

Kommentar: Kan meningen göras tydligare? Vilken förändring menas, den tilltagande skörheten? Även i palliativ fas påverkar kosten hur individen mår, men då är det snarast så att energität mat gör att man mår sämre.

Under rubriken matfett har vi en generell kommentar till följande skrivningar:

Sidan 24; rad 15-17

Att ersätta en del av de mättade fettsyrorna i kosten med samma andel fleromättade fettsyror kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Rad 31-32

En ökad koncentration av LDL-kolesterol i serum ökar risken för höga blodfetter och åderförfettning.

Rad 34-35

för förebyggande effekt av omega-3 fettsyror när det gäller kognitiv svikt och Alzheimers sjukdom.

Sidan 25; Rad 14 -16

med att energiberika maten i första hand med olja, oljerika livsmedel, samt produkter av eller med olja. Vid allvarligare tillstånd som viktnedgång och skörhet är behovet av ett tillräckligt energiintag sannolikt viktigare än behovet av rätt fett balans.

Kommentar till ovanstående skrivningar:

När det gäller gruppen sköra äldre så handlar det ofta om de sista åren i livet varför långsiktiga förebyggande effekter inte längre är aktuella medan de positiva effekterna av tillräckligt kaloriintag är av avgörande vikt för individens hälsa.

Vänliga hälsningar

Heidi Stensmyren
Ordförande
Sveriges läkarförbund

Björn Södergård
Utredare
Avdelningen för politik och profession

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.