fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Stockholm 25 september 2019
Till: Socialdepartementet
Gem 2019/0138

Sveriges läkarförbund har fått rubricerat betänkande på remiss och vill framföra följande synpunkter.

Läkarförbundet välkomnar utredningens förslag att reglera yrket undersköterska med en skyddad yrkestitel. Kartläggningen som genomförts inom ramen för utredningen visar på en otydlighet vad gäller kompetens- och utbildningskrav för yrket, vilket i slutändan kan påverka kvaliteten och säkerheten inom vård och omsorg negativt. En reglering av yrket innebär delvis att en lägsta utbildningsnivå fastställs, vilket vi är positiva till.

Läkarförbundet delar utredarens bild av att det medför negativa konsekvenser att genom reglering förbehålla vissa arbetsuppgifter för yrkesgruppen undersköterska. De som innan regleringen utfört dessa arbetsuppgifter besitter fortfarande samma kunskap som tidigare och blir fortsatt viktiga för verksamheten.

Från och med termin nio har läkarstudenter möjlighet att arbeta som vikarierande underläkare. Innan termin nio är det många läkarstudenter som istället vikarierar som undersköterskor under sommaren. Läkarförbundet värnar om att läkarstudenter tidigt i karriären ges möjlighet att arbeta som undersköterskor. Det är värdefullt, dels för läkarstudenten som får arbetslivserfarenhet, dels för arbetsgivaren som kan säkerställa sommarbemanningen. Vi förutsätter att läkarstudenter även fortsatt ska ha möjlighet att få utföra dessa arbetsuppgifter trots en reglerad yrkestitel för yrket undersköterska.

Vänliga hälsningar

Sofia Rydgren Stale
Andre vice ordförande
Sveriges Läkarförbund

Hampus Carlson
Utredare, avdelningen politik och profession
Sveriges Läkarförbund

Söker du äldre remisser?

Här samlar vi remisser som Sveriges läkarförbund har besvarat de senaste två åren. Söker du äldre remisser är du välkommen att kontakta kristina.larsson@slf.se.

Sveriges läkarförbund får varje år många ärenden på remiss från Regeringskansliet, myndigheter och organisationer. Läkarförbundet får också remisser via Saco.

Vi remitterar ofta vidare till våra delföreningar som är berörda eller har särskild kompetens inom området. Deras synpunkter tillsammans med förbundets ställningstaganden blir Sveriges läkarförbunds remissyttrande.

arrow_back Visa alla remisser

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.