Hoppa till innehåll
Nyheter
Primärvårdens arbetsmiljö

Primärvårdens arbetsmiljö

Nyhet
Artiklar

Så kan fler vilja stanna i primärvården

Hög arbetsbelastning och liten kontroll. Så är det för många som arbetar inom primärvården. Men nu lyfter en studie fram tre utvecklingsområden som kan minska på arbetsbördan.

Det är Centrum för arbets- och miljömedicin, CAMM, i Region Stockholm som gjort en mindre intervjustudie med sammanlagt 19 läkare och distriktssköterskor som valt att sluta eller fortsätta arbeta på vårdcentraler i regionen.

Högt tempo, många patienter och liten kontroll över det egna arbetet. Det är vad primärvårdens arbetsmiljö präglas av för många medarbetare. I den här studien berättar läkare och sjuksköterskor om hur de hanterar situationen.

De har olika strategier: de rapporterar ohälsa, vänder sig till företagshälsovården, går ned i arbetstid eller blir sjukskrivna. En del slutar. Nu har forskarna tittat närmare på vad det är som gör att läkarna och sjuksköterskorna behöver ta till de här strategierna.


Fler nyheter


Svenska Företagsläkarföreningen på Fullmäktige 2023

Under Läkarförbundets fullmäktige idag har SFLFs motioner om MLA-rollen samt att företagsläkare bör anlitas vid arbetsrelaterad psykisk ohälsa hos läkare behandlats. Tyvärr bifölls inte någon av motionerna, men frågorna väckte…
Artiklar

Arbetsförmågeutredning för arbetsmedicinare

Svenska företagsläkarföreningens styrelse har arbetat fram ett dokument med konkreta råd om arbetsförmågeutredningar för arbetsmedicinare. Det är ett fristående komplement till Företagshälsans guide om arbetsförmåga som gavs ut av branschföreningen Sveriges Företagshälsor i november 2021.
Artiklar

Syftet är att ST-läkare ska få fördjupad kunskap om centrala områden av relevans för arbetsområdet utveckla yrkesrollen som läkare inom företagshälsovård och på klinik ett brett kollegialt nätverk
Artiklar
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare